Strony

wtorek, 15 maja 2012

Ślimaczki z masa krówkową

Wypróbowałam ten przepis na ślimaczki już kilkanaście razy. Nie da rady tego zepsuć. Przepis jak i wykonanie jest proste i szybkie, a potem można się cieszyć wspaniałym ciasteczkiem do popołudniowe herbaty.

Ciasto:
0,5 kg mąki
ok. 3 dag drożdży
szklanka letniego mleka (lub mleka z wodą)
Łyżka cukru

Farsz:
masa krówkowa

Drożdże rozdrabniamy i posypujemy cukrem, czekamy aż się połączą. Żeby przyspieszyć można co jakiś czas mieszać. Dodajemy pół szklanki mleka i mieszając dodajemy mąkę - tyle żeby zaczyn był gęsty. Odstawiamy do podwojenia objętości.
Kiedy podwoi swoja objętość dodajemy resztę mąki i mleka i mieszamy by wszystko się razem połączyło. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka lub mąki. Chwilkę wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie lub cztery części i rozwałkowujemy w prostokąt.
Każdy prostokąt smarujemy masą krówkową, zostawiając 1 cm boków bez masy. Całość zawijamy w wałek. Zaczynając zwijanie od dłuższego boku.
Każdy wałek kroimy na 2-3 cm kawałki. Smarujemy je rozbitym jajkiem i posypujemy np. cukrem perłowym. Pieczemy w piekarniku do zrumienienia.
Te ciasteczka specjalnie dla męża. Moja wersja na słono siedzi w piekarniku.