Strony

środa, 26 września 2012

Pierogi z farszem gołąbkowym

Od jakiegoś czasu chodziły za mną te pierogi. Zastanawiał mnie ich smak, jak to będzie. Powiem tak szału wielkiego nie ma, ale są smaczne. I myślę, że będą gościć co jakiś czas na naszym stole!

Farsz:
0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego
torebka ugotowanego ryżu
kminek, sól, pieprz do smaku

Surowe mięso mielone mieszamy z ugotowanym ryżem sola i pieprzem, dosypujemy kminku wg. smaku.

Chyba tłumaczyć nie trzeba jak robić ciasto na pierogi. Osobiście nie dodaję jajek ani oleju do ciasta. Uważam, że dobra mąka wystarczy! No oczywiście z sola i wodą ;)

Na wykrawane krążki z ciasta nakładamy po łyżeczce farszu. Wrzucamy na osolony wrzatek i gotujemy 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię.