Kremowy, rozpływający się w ustach sernik z białą czekoladą. Warto dodać, że jak spróbujesz innego nie będziesz chciał. Nie umiem zdecydować który lepszy na białej czy ciemnej czekoladzie.
Spód sernika:
200 g kruchych ciastek matcha
30 g masła
30 g ciemnej czekolady
15 g kakao
Ciastka zmiel, masło i czekoladę rozpuść razem. Całość wymieszaj wraz z kakao do otrzymania gęstej, mokrej masy.
Przygotuj
tortownicę o wymiarze 21 cm. Na dno wyłóż papier do pieczenia, złóż
formę. Na dno rozprowadź przygotowany spód sernika. Całą formę
zabezpiecz folią aluminiową, tak aby wystawała powyżej formy ok 5 cm.
Piekarnik nagrzej do 180o bez termoobiegu.
Tak przygotowany spód piecz 8 min w nagrzanym piekarniku. Po czym wyjmij formę i ostudź upieczony spód.
Sernik masa:
600 g mielonego białego twarogu
250 g mascarpone
300 ml śmietanki 36%
200 g białej czekolady Callebaut
100 g cukru białego drobno mielonego
4 jajka roz. M
25 g mąki pszennej
2 g soli
Śmietankę
pogrzej w rondelku, uważając aby nie doprowadzić do wrzenia! Zdejmij
rondelek z ognia i wsyp czekoladę, po czym wymieszaj rózgą do połączenia
się składników. Ma powstać lśniąca jednolita masa. Zostaw do
ostudzenia, od czasu do czasu mieszając.
Do
misy robota przełóż twaróg i mascarpone, mieszaj (za pomocą końcówki do
ubijania) na średnich obrotach do połączenia się składników. Następnie w
3 turach dodaj cukier, mąkę i sól. Po każdej turze ubijaj masę 2
minuty. Teraz dodawaj jajka, jedno po drugim w odstępach minuty po
każdym dodaniu jajka. Kiedy masa całkowicie się połączy dodaj
rozpuszczoną masę czekoladową. Ponownie wymieszaj do połączenia się
składników. Tak przygotowaną masę wylej ostrożnie na wcześniej upieczony
spód.
Piekarnik ponownie nagrzej do 180o bez termoobiegu.
Przygotowaną
formę z sernikiem (zabezpieczoną folią) włóż do większej formy i wlej
wodę do połowy formy (uważaj aby woda ne dostała się za folię
aluminiową). Włóż ostrożnie do piekarnika piecz 60-90 minut. Brzegi mają
być ścięte, a środek trzęsący.
Po upieczeniu sernik zostaw do ostygnięcia w piekarniku. Po czym przełóż go do lodówki na całą noc.
Na drugi dzień można sernik pokroić.
Podawaj z glazurą z kwaśnej śmietany i sosem wiśniowym.
*kruche ciastka możesz zastąpić herbatnikami, włoskimi ciasteczkami cantuccini, ciasteczkami digestive.
Glazura z kwaśnej śmietany
100 g kwaśnej śmietany
2 łyżki cukru pudru
Składniki wymieszaj za pomocą rózgi. Na ostudzony sernik wylej glazurę i rozprowadź po całości.
Sos wiśniowy:
200 g mrożonych wiśni
3 łyżki cukru
1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki wody
Wiśnie i cukier umieść w rondelku. Podgrzej i gotuj 2 minuty. W szklance z woda rozpuść mąkę ziemniaczaną, a następnie dodaj do wiśni. Wymieszaj delikatnie rózgą. Zagotuj i odstaw do ostudzenia.