Strony

środa, 31 lipca 2013

Oszukane gołabki z cukinią

Wpadłam w gołąbkowy szał! Dziś wersja z cukinią. Właśnie wstawiłam je do piekarnika i czekam i czekam...
Wczoraj pochłonęłam dwa bez sosu, dziś się powstrzymałam.

torebka ryżu
50 dag młodej cukini
kilka pieczarek

tymianek
sól
pieprz
bułka tarta
olej

Ryz gotuję w osolonej wodzie, po czym studze i wrzucam do miski.
Cukinię, jeśli młoda ścieram na tarce (końcówki odkrawam). Jeśli stara cukinia to trzeba ja obrać i wykroić gniazda nasienne. Pieczarki również ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na rozgrzanej patelki (rondlu) podsmażam chwilkę tymianek ( płaska łyżeczka), po czym wrzucam cukinię i chwilkę razem podsmażam, dodaję starte pieczarki. Mieszam całość i duszę, aż soki wyparują. Cukinia i pieczarki puszczą wodę i to trzeba zredukować. odstawiam do wystygnięcia. Po czym mieszam z ryżem, dodając solę i pieprz do smaku, a pod koniec dodaję bułkę tartą. Tyle bułki by masa była gęsa i dała sie formować.
Formuje mase w walki, obtaczam w bułce i obsmażam z każdej strony. Wszystko przekładam do naczynia żaroodpornego. Robię sos pomidorowy i zapiekam ok 20 minut.  Nie wlewam wszystkiego sosu, tylko trochę na dno, resztę podgrzewam i podaję przy jedzeniu.

Podaję z sałatą z sosem słodko-kwaśnym.

wtorek, 30 lipca 2013

Oszukane gołąbki z pieczarkami

Znudziły mi sie pieczarki w sosie, faszerowane czy jako dodatek do mięsa. Zapiekanka to tez nie to co chciałam zjeść. A pomysł na gołąbki podsunęła mi znajoma. Zmodyfikowałam go na moje potrzeby i zawartość lodówki.
Pochłonęłam dwa bez sosu, pycha są!

1/4 główki kapusty młodej
40-50 dag pieczarek
1 torebka ugotowanego ryżu
kilka łyżek bułki tartej
sól, kminek, majeranek, pieprz
3 ząbki czosnku
olej
woda

Kapustę drobno poszatkowałam, na rozgrzany olej w rondlu wrzuciłam kapustę, posoliłam, dodałam majeranek i kminek. Podsmażyłam chwile, po czym dodałam 3 łyżki wody, zamieszałam i dusiłam aż kapusta była miękka, ale jędrna.
Pieczarki starłam na tarce i wrzuciłam do kapusty, znów zamieszałam i dusiłam razem. Można dodać wodę jesli widzimy, ze sie może przypalic, a tego lepiej uniknąć. na koniec dodajemy czosnek posiekany w plasterki lub zmiażdżony - jak kto woli. ja kroiłam w plasterki. Dusimy 5-10 minut razem.
W między czasie ugotowałam ryż i wystudziłam, po czym dodałam go do pieczarkowego farszu. Całość wymieszałam i dodałam bułkę tartą. Masa nie może być rzadka, dodajemy tyle bułki tartej aby dało się uformować gołąbki.
Ręce maczam we wodzie i formuję wałeczki, obtaczam w bułce z każdej strony i obsmażam na oleju. Po czym przekładam do żaroodpornego naczynia.

Sos pomidorowy
3/4 szklanki wody zagotowuje w rondlu, dodaję dwie łyżki koncentratu pomidorowego, czosnek niedźwiedzi (suszony) oraz łyżeczke przyprawy z pomidorami suszonymi. Ta przyprawa to nic innego jak poidory suszone, czosnek i bazylia. Całość razem podgotowuję, po czym zalewam ułożone gołąbki w naczyniu żaroodpornym.
Zapiekam ok 20 min w piekarniku.



poniedziałek, 29 lipca 2013

Mocno czekoladowe muffiny z wiśniami

Czekoladowe muffiny z wiśniami

330 g mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta soli
115 g cukru
2 jajka
250 ml mleka
100 g rozpuszczonego masła lub margaryny
3 czubate łyżeczki kakao
25 dag wiśni

W jednym naczyniu wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. W drugim jajka, mleko, masło (margarynę). Połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia składników. Na koniec dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Wydrylowane wiśnie połączyć z ciastem.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nakładać ciasto do 3/4 wysokości papilotek.

Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

sobota, 13 lipca 2013

Chłodnik z czochem

Lubicie chłodniki? Ja uwielbiam, a szczególnie z dużą ilościa czosnku i koperku. W zasadzie to wielkiej umiejętności w robieniu chłodników nie ma, wystarczy kilka warzyw, kefir czy maślanka, garśc przypraw i voila.

U mnie króluje chłodnik ogórkowy:

2 ogórki
0,75 l kefiru
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek
szczypior

Ogórki ścieramy na tarce, nie odlewamy wody. Dodajemy kefir, czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz przyprawy. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lodówki, niech się chłodzi.

Prawda, że proste. Podejrzewam, że wiele z Was robi takie lub podobne chłodniki w domu.
Ja czasem podaje z jajem gotowanym lub młodymi ziemniaczkami.
Pycha!





Kolejnego dnia zrobiłam chłodnik cukiniowo-ogórkowy.
Cukinie obrałam, wykroiłam nasiona i starłam na tarce. Posoliłam i odstawiłam na 30 min, po czym postąpiłam dokładnie tak samo jak wyżej. Nie dodałam tylko szczypioru.

środa, 10 lipca 2013

Aromatyczny kurczak w warzywach

Uwielbiam bakłażany i cukinie, a teraz zaczyna sie na te warzywa sezon. Mimo, że wielu warzyw nie popróbuję, bo niestety czasem jest dla mnie za drogo. A jak wszyscy wiecie ciągłe deszcze i brak słońca zrobiły swoje i jest okropnie drogo w tym roku. Mimo wszystko szukam okazji, żeby popróbować smacznych warzyw. A na pewno te do nich należą.

50 dag kurczaka mięso z udek lub piersi
1 bakłażan
1 cukinia
2-3 pomidory
czosnek niedźwiedzi
tymianek
sól
sezam

Mięso kroimy na kawałki, posypujemy czosnkiem niedźwiedzim, sezamem, tymiankiem i solą. Ja używam suszonych przypraw, jeśli macie świeże zioła na pewno cała przyprawa będzie bardziej aromatyczna. Mieszamy wszystko ze soba, aby każdy kawałek mięsa był obtoczony w przyprawach. Odstawiamy na co najmniej 30 minut.

Bakłażana kroimy w spora kostkę, przekładamy na sito i ciut solimy. W ten sposób pozbywamy się goryczki.
Na rozgrzany rondel wlewamy 2 łyżli oliwy i na gorącą wkładamy ostrożnie mięso. Obsmażamy z obu stron. Cukinię kroimy w spora kostkę i dodajemy do mięsa, dodajemy tez bakłażana. Dusimy całość, aż warzywa będa sprężyste i dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Jeszcze chwile razem dusimy, Jesli potrawa przywiera do garnka podlejmy ciut wodą.

Ja na następny dzień dodałam ugotowane ziemniaki i miałam danie jednogarnkowe. Szybkie i proste, a jakie pyszne! Zapewniam!