0,5 kg mąki (w tym mąka do wyrobu
chleba pszenno-razowa)
0,35 l wody (ja dałam ok 300 ml)
125 ml zakwasu na barszcz biały
3-4 łyżki ciepłego mleka
0,35 l wody (ja dałam ok 300 ml)
125 ml zakwasu na barszcz biały
3-4 łyżki ciepłego mleka
suszone śliwki
12 dag drożdży
pół łyżki soli
Drożdże należy pokruszyć do miski, zalewać ciepłym mlekiem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia - najlepiej zrobić to rózgą. Następnie dodać kilka łyżek mąki i znów mieszamy. Zaczyn ma być gęsty. Odstawiamy na jakiś czas- ma on podwoić swoją objętość.
W drugiej już nieco większej misce mieszamy ze sobą obie mąki i sól. Dodajemy zaczyn, zakwas oraz wodę i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy dodać jakieś ziarna to właśnie jest na to czas.
Foremki (ja mam silikonowe) wysmarować tłuszczem, obsypać otrębami i nałożyć ciasto do połowy, a na nim poukładać śliwki (tyle ile lubimy). Na śliwkach wyłożyć resztę ciasta. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach.
12 dag drożdży
pół łyżki soli
Drożdże należy pokruszyć do miski, zalewać ciepłym mlekiem i mieszać do całkowitego rozpuszczenia - najlepiej zrobić to rózgą. Następnie dodać kilka łyżek mąki i znów mieszamy. Zaczyn ma być gęsty. Odstawiamy na jakiś czas- ma on podwoić swoją objętość.
W drugiej już nieco większej misce mieszamy ze sobą obie mąki i sól. Dodajemy zaczyn, zakwas oraz wodę i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy dodać jakieś ziarna to właśnie jest na to czas.
Foremki (ja mam silikonowe) wysmarować tłuszczem, obsypać otrębami i nałożyć ciasto do połowy, a na nim poukładać śliwki (tyle ile lubimy). Na śliwkach wyłożyć resztę ciasta. Piec ok 50-60 min w 180 stopniach.
Wierzch chleba również można obsypać
otrębami.
Można również upiec chleb bez dodatków, przepis znajdziecie ---> chleb na żurku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz