Tarty sa świetna alternatywa dla długo pieczących się ciast. Moja tarta to propozycja na wykorzystanie mało słodkich ciasteczek maszynkowych. Po prostu są idealne, te słodkie na pewno tez by sie sprawdziły - tak jak każde inne kruche ciasteczka. ta tarta ma też inną zaletę, oprócz tego że się szybko robi - wygląda obłędnie jak kwiat róży. To tez trochę alternatywa dla klasycznej szarlotki.
Po prostu musicie spróbować! Mój połówek zjadł za dwoma podejściami.
Spód tarty:
20 dag domowych ciasteczek z maszynki
50 g masła
Nadzienie:
2-3 łyżki mąki ryżowej
100 g masła w
temp. pokojowej
100 g cukru
2 jajka
2 krople aromatu migdałowego
2-3 jabłka
słodkie twarde
1 łyżeczka
cynamonu
1 łyżka cukru
Ciasteczka miksujemy z masłem, wykładamy do szklanej formy i
dociskami łyżką formując spód z brzegami około 2 cm. Wstawiamy do
lodówki na minimum 30 minut.
Masło ucieramy z cukrem do powstania jednolitej masy, po czym
dodajemy jajka i znów miksujemy, pod koniec dodajemy mąkę i aromat
cały czas miksując. Masa ma być kremowa i jednolita. Wkładamy na
chwilę do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy w cieniutkie półksiężyce. Pokrojone jabłka
mieszamy w misce z cukrem i cynamonem.
Z lodówki wyjmujemy formę z spodem ciasteczkowym, wlewamy na nią
masę jajeczną, a nastepnie układamy jabłka. Zaczynamy od zewnątrz
kończąc ku środkowi tworząc kwiat róży.
Pieczemy na początku 10 min w 140 stopniach, a pod koniec 15 minut w 160 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz