W tym roku wziełam się za przetwory na zimę. Był dżemik, marmolada, konfitury, czas na warzywa.
Lato się kończy powoli to i trzeba korzystać z dobrodziejstw natury!
Ostatnio sezon na paprykę, więc jeśli lubicie kupujcie i przerabiajcie póki czas. To wdzięczne warzywo można wykorzystać na wiele sposobów. Jednym z nich jest pasta z papryki - skoncentrowana baza do zup i sosów.
1-1,5 kg papryki czerwonej
1 łyżka domowej jarzynki*
3 łyzki oleju rzepakowego
3 liście laurowe
kilka ziarenek pieprzu czarnego
1/4 szklanki wody
sól
Paprykę należy umyć, odkroić gniazda nasienne i pokroić na kawałki. W garnku umieszczamy paprykę, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz wodę. Wszystko gotujemy do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawiamy z ognia i miksujemy na gładka masę, po czym ponownie ustawiamy na palniku i dodajemy jarzynkę oraz sól do smaku. Zagotowujemy i dodajemy olej, dokładnie mieszamy.
Tak przygotowaną pastę przekładamy do wyparzonych wcześniej słoików i zakręcamy mocno. Pasteryzujemy 20 min.
*jarzynka domowa- suszona marchew, cebula, por, lubczyk, natka pietruszki oraz sól
Ciekawy sosik. Poproszę o oznaczenie wpisu zgodnie z zasadami akcji psiankowatej, wtedy będę mogła zaakceptować.
OdpowiedzUsuńDodane, zupełnie zapominam o banerkach :)
UsuńJuż przepis zaakceptowany. Zapraszam do dodawania kolejnych ;)
Usuń