Tym razem, chciałam się podzielić z wami przepisem na zwyczajne puree
z dyni. Można je dodawać do wszystkiego, począwszy od ciast, a
skończywszy na dyniowej czekoladzie (ponoć jest przepyszna!).
Takiego
puree nie przyprawiam, jest ono bazą do późniejszych potraw. Jest
bardziej wodniste niż z pieczonej dyni. Czasem wystarczy odrobina puree
być nadać potrawie intensywny kolor, jesli nie chcemy używać go więcej.
Warto teraz zaopatrzyć się w dynie, zrobić takie puree i pomrozić porcje
na zimę.
By zrobić takie puree wystarczy dynię pokroić, wydrążyć z pestek i obrać.
Następnie
pokroić w kostkę, wrzucić do rondelka i zalać 1/3 szklanki wody. Teraz
pozostało tylko przykryć garnek i mieszać od czasu do czasu aż dynia się
rozpadnie. Nie potrzeba ani blendować ani rozdrabniać widelcem. Dynia
idealnie sama się rozpadnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz