W gwoli wyjaśnienia jest to ciasto, a nie chleb. W Stanach Zjednoczonych jest jednym z najpopularniejszych słodkich chlebków. Zamiast drożdży używa sie sody oczyszczonej, a smak można podkreślić używając różnych przypraw. Osobiście dodaję dodatkowo orzechy, a polany syropem klonowym jest przepyszny.
Na prawdę polecam spróbować, na moim stole już zagościł drugi raz.
3-4 przejrzałe zmiksowane banany
1 jajko
2 białka
pół szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
pół szklanki oleju rzepakowego
łyżka cukru z prawdziwą wanilią
łyżeczka sody
opcjonalnie garść orzechów
Do miksera wrzucamy po kolei jajko, cukier, sodę, cukier waniliowy oraz zmiksowane banany. Białka z odrobina soli ubijamy na sztywna piane i powoli dodajemy do masy bananowej oraz olej rzepakowy. Gdy już otrzymamy jednolita masę dodajemy mąkę, ciasto ma mieć konsystencje gęstej lecz lejącej się śmietany. Jeśli jest za gęste można dodać 2 łyżki mleka. Na koniec dodajemy pokruszone orzechy laskowe.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni góra-dół i pieczemy 50-60 minut.
Można podawać z masłem orzechowym, dżemem lub innym słodkim smarowidłem.
Zapraszam również na wyzwanie Domowej Piekarni- chleb z guinnessem. Kto się skusi?
Bardzo smacznie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńPrzepadam za bananowymi chlebkami :)
OdpowiedzUsuń