Stir fry to niezwykle szybkie i łatwe danie. Możecie łączyć co tylko Wam się podoba, co lubicie. O jednym tylko trzeba pamiętać twarde warzywa na początek, bo one potrzebują chwile czasu by być miękkie lecz jędrne. Reszta warzyw jak pieczarki, cebula czy kapusta pekińska potrzebuja tylko chwili.
Całe danie można posypać sezamem jak ja zrobiłam, a zamiast gęsiny użyć innego mięsa. Lecz musicie wiedziec, że to ona nadaje innego smaku temu daniu.
100 g pieczonej gęsiny lub innego drobiu
połowa małego brokuła
mała marchewka
garść grzybów mun
mała cebulka
porcja makaronu soba
sos sojowy kikkoman less salt
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka oleju sezamowego
szczypta świeżo mielonego chilli
50 ml bulionu drobiowego
płaska łyżeczka pasty imbirowej
płaska łyżeczka pieprzu syczuańskiego
biały sezam do dekoracji
Marchew obieram i kroję w cienkie ukośne plastry, grzyby zalewam wrzątkiem na 15 minut.Po upływie czasu odcedzam je i kroję w paseczki.
W woku rozgrzewam olej kokosowy i wrzucam pieprz syczuański i pastę imbirową, szybko mieszam i dodaję różyczki brokuła oraz bulion . Chwilę duszę razem, dodaję marchew i znów mieszam. Kolejnym krokiem jest dodanie cebulki pokrojonej w pióra oraz grzybów mun. Całość mieszam razem, a gdy warzywa będą miękkie i jędrne dodaję chilli, łyżkę sosu Kikkoman oraz olej sezamowy.
Całość jeszcze chwilę przesmażam.
Makaron gotuję we wrzącej wodzie 3 minuty po czym dodaje do woka i mieszam ze wszystkimi składnikami.
Można też danie podać w inny sposób. Do głębokiej miski nakładam porcję makaronu, porcję warzyw z woka i plasterki pieczonej gęsi. Całość posypuję sezamem.