To ostatni hit kiszenia ogórków, jest prosty, łatwy i nie trzeba długo czekać na efekty. Tak jak to do tej pory było, aż kilka dni by zjeść smakowitego ogórka małosolnego. Już dziś mam dla Was mały trik, po 24 godzinach będzie mogli zjeść pysznego, chrupiącego ogórka małosolnego. Co Wy na to?
Powiem więcej to sprawdzony sposób, znajdziecie go na wielu znanych blogach kulinarnych. Nie opierajcie się, po prostu spróbujcie!
1 kg ogórków gruntowych
pół pęczka koperku (lub koper z baldachimem)
4 ząbki czosnku
czubata łyżka soli kamiennej
garść białej gorczycy
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
woreczek strunowy o pojemności minimum 3 l
Liście laurowe kruszymy, ziele angielskie kruszymy w moździerzu, a czosnek kroimy w plasteki. Ogórki dokładnie myjemy, osuszamy i odkrawamy końcówki (dzięki czemu puszczą wilgoć za sprawą soli, co przyśpieszy proces kiszenia). Ogórki wkładamy do worka, dodajemy koper, gorczycę, plasterki czosnku, pokruszone liście laurowe i ziele angielskie oraz sól. Woreczek zamykamy i potrząsamy delikatnie aby do każdego ogórka doszła sól. Tak przygotowane ogórki przechowujemy w lodówce 24 godziny, a po tym czasie mamy gotowe chrupiące ogóreczki.
Inna szkoła mówi o 4 h w lodówce i 20 h poza nią. Wam pozostawiam wybór jak je przyrządzicie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz