Jest coraz cieplej, więc należy się Nam coś na ochłodę. Chłodnik jest delikatny w smaku i orzeźwiający. Póki sezon szparagowy w pełni, warto go zrobić. Dodatkiem mogą być inne białe warzywa, ale bez przesady. Skupiamy się tu na szparagach, bo one teraz królują w ogrodach.
Należy pamiętać, że każde szparagi przed gotowaniem, pieczeniem czy smażeniem trzeba obrać ze skórki oraz odciąć lub odłamać zdrewniałe końcówki ( do około 4 cm). Szparagi najlepiej obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw.
pęczek białych szparagów
4 małe młode ziemniaki
3 małe szalotki
2 ząbki czosnku
szczypta soli
2 łyżki oleju rzepakowego
woda
1 1/2 szklanki maślanki
2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
Szparagi myjemy, osuszamy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Po czym obieramy je, zostawiając główki. Tak postępujemy z każdym szparagiem. Następnie kroimy w 3 cm kawałki, odstawiamy i kroimy szalotki w piórka. Ziemniaki skrobiemy i kroimy w cienkie plasterki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki.
Olej rozgrzewamy w rondlu, na którym szklimy szalotkę i czosnek. Należy uważać aby nie spalić czosnku (gdy tak się stanie trzeba wszystko zacząć od nowa). Następnie dodajemy ziemniaki i mieszamy wszystko razem, po czym dodajemy szparagi i znów mieszamy. Dodajemy sól oraz wodę, tak aby tylko zakryła warzywa. Gotujemy około 15 minut, po czym wyłączamy gaz i studzimy. Całość, juz ostudzoną wkładamy do lodówki aby się porządnie schłodziło.
W tym czasie przygotowujemy chipsy z szynki, smażąc plastry na suchej patelni. Kiedy się zrumienią z każdej strony odkładamy je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru wytopionego tłuszczu. Po tym czasie łamiemy lub kroimy na mniejsze kawałki.
Schłodzone warzywa w rondlu przelewamy do blendera i miksujemy na gładka jednolitą masę, po czym dodajemy stopniowo maślankę cały czas miksując. Trwa to około 2 minut. W tym czasie całośc powinna się dokładnie wymieszać.
Chłodnik podajemy posypany chipsami z szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz