Strony

poniedziałek, 2 października 2017

Pancakes z kokosową nutką

Lubię grube, puszyste amerykańskie naleśniki z dodatkiem syropu klonowego albo świeżych malin. Długo długo szukałam przepisu na najlepsze, najbardziej puszyste pancake's. I znalazłam, po wielu próbach dodałam mąkę kokosową. Nie dość, że smak kokosa jest wyczuwalny już po pierwszym kęsie to naleśniki są mega puszyste. A wszystko tkwi w proporcji i kolejności mieszania ciasta.
Inny przepis na pancake's znajdziecie tutaj.

300 g mąki pszennej
50 g mąki kokosowej
3 jajka
500 ml maślanki
100 ml mleka 3,2 %
100 g rozpuszczonego masła
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
100 g cukru

W misie miksera ucieram jajka z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą masę. Dodaję maślankę cały czas mieszając. Obie mąki mieszam ze sobą, dodaję sól oraz sodę i po łyżce dodaję do masy jajecznej. Pod koniec dodaję rozpuszczone masło. Jeśli masa jest zbyt gęsta dolewam mleko cały czas mieszając, aby ciasto było dobrze wyrobione. Ma mieć konsystencję śmietany.
Małą patelnie rozgrzewam i smażę naleśniki z obu stron na brązowo.
Podaję z ulubionymi dodatkami.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/09/pancakes-z-bita-smietana-i-malinami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2011/09/pancakes-z-bita-smietana-i-malinami.html

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz