Kiedyś już wspominałam, ze najważniejsze jest wykorzystywanie sezonowych produktów w kuchni. Wtedy są najsmaczniejsze i dojrzałe!
Taka sałatkę z pomidorów możemy sobie zrobić do obiadu czy na lekką kolację. Ja uwielbiam pomidory, mogłabym je jeść kilogramami. Odmian pomidorów jest naprawdę wiele, warto spróbować je mieszać ze sobą ze względu na smaki lub po prostu dlatego, że pięknie razem wyglądają.
Do tej sałatki użyłam trzech odmian pomidorów, ale z pewnością można dodać jeszcze pomidora kumato - odmiana o ciemno-zielonej skórce.
pomidory cherry
pomidory malinowe
pomidory żółte
biała cebulka
szczypiorek
sól w płatkach
pieprz
Pomidory kroję w cienkie plastry, a cherry na pół. Cebulkę również kroję w plastry i oddzielam każdy pierścień. Szczypiorek siekam drobno.
W głębokim talerzu lub misce układam pomidory, posypuję cebulką i szczypiorkiem oraz doprawiam solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz