Przepis jest prosty, lecz wymaga odrobinę poświęcenia i czasu, bo sos zrobisz sam. On jest bazą tej receptury.
puszka pomidorów pelatti 400g
200 ml wody
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
sól morska
pieprz czarny
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
3 łyżki oleju rzepakowego
120 g makaronu rigatoni (grube rurki/penne)
puszka tuńczyka w sosie własnym Princes #MasterTuńczyk
Makaron ugotuj al dente, przełóż na durszlak, przelej zimna wodą i odstaw do ostygnięcia.
Cebulę obierz i pokrój na drobna kostkę, czosnek posiekaj.
Na głębokiej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, przesmaż i dodaj posiekany czosnek. Smaż jeszcze minutę cały czas mieszając. Otwórz pomidory i przełóż na patelnię, nalej wodę do puszki (przepłukując ją) i wlej na patelnię. Całość duś 20 minut aż pomidory się rozpadną i dodaj przyprawy. Wymieszaj, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Teraz dodaj tuńczyka i wymieszaj dokładnie sos.
W naczyniu żaroodpornym lub kamionkowym ułóż rigatoni "na stojąco", zalej sosem lekko do wgniatając w makaron tak aby dostał sie wszędzie. Na koniec posyp żółtym serem lub parmezanem tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz