Te ciasteczka są idealne na imprezy, spotkania ze znajomymi przy piwie. Kto nie lubi słodkości pokocha te maleńkie ciasteczka od pierwszego gryza. Są nie tylko pyszne, ale i rozpadają się już przy pierwszym ugryzieniu. Są tak kruche, ze nie do uwierzenia. Ciasto ciężko się zarabia i wałkuje ale są warte każdego zachodu!
Na zrobienie tych ciasteczek potrzeba trochę czasu, ale uwierz mi warto! Warto dla tego smaku i och kruchości. Warto by zaskoczyć innych. I nie ma nic trudnego w ich przygotowaniu.
100 g skór z parmezanu
250 ml oleju ryżowego (jest mniej aromatyczny niż oliwa z oliwek)
gaza
Ja miałam parmezan ze skórami bez wosku, jeśli masz skóry owoskowane użyj tylko sera. Zawsze zostawiam skóry, przydają się do wzmocnienia smaku w potrawach. Można je mrozić. W tym przepisie będą dwa zastosowania dzięki skórom parmezanu. Parmezan ma być zmielony na wiór, pył. Jeśli masz w kawałku zmiel go w maszynce do mięsa.
Zmielony parmezan przełóż do słoika i zalej olejem. Zamknij słoik i odstaw na minimum 24 godziny do lodówki (lepiej jeśli będzie stał dłużej, u mnie 3 doby).
Po tym czasie na słoik załóż gazę i przelej powoli olej. Tak aby wiórki były minimalnie w oleju. W ten sposób otrzymasz olej o smaku parmezanu oraz wiórki potrzebne do ciasteczek.
Ciasteczka:
Wiórki otrzymane z przepisu wyżej
125 g margaryny Palma
250 g maki pszennej typ 550
2 jajka
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ew. płatki parmezanu
Margarynę Palma rozpuść i ostudź. Mąkę przesiej i przełóż do misy robota kuchennego, dodaj sól, proszek do pieczenia, rozpuszczone margarynę, śmietanę, jajka oraz wiórki parmezanu. Zagniataj tak długo za pomocą haka), aż wszystkie składniki się połączą w całość. Jeśli ciasto jest za suche dodaj lodowatej wody, jeśli mokre trochę mąki.
Zagniecione ciasto zapakuj w worek foliowy lub folię spożywczą, włóż do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nastaw na 170o góra-dół.
Po dwóch godzinach ciasto wyłóż na stolnic obficie obsypaną mąką. Rozwałkuj ciasto na płat o grubości 5 mm i wykrawaj pożądane kształty. Jeśli chcesz obsypać ziołami lub płatkami parmezanu wcześniej posmaruj ciasteczka rozkłóconym żółtkiem.
Piecz w nagrzanym piekarniku 9-11 minut. Ostudź przed podaniem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz