Wersji tego chlebka jest wiele. Można go zrobić na słodko jak i wytrawnie. Dodać takie składniki jakich dusza zapragnie.
Ten chlebek to alternatywa dla tradycyjnej klasycznej pizzy na grubym cieście. Na pewno choć raz spotkaliście się z takim rozwiązaniem. Trochę zaskakuje, bo można jeść palcami. Po prostu odrywasz sobie kawałek chlebka, bez potrzeby użycia noża. Ale oczywiście jeśli chcesz również nic nie stoi na przeszkodzie. Polecam!
300 g mąki pszennej typu 500-550
4 g drożdży suchych
łyżeczka soli
łyżka cukru
1/2 szklanki mleka 3/2 %
1/4 szklanki wody
Mleko wraz z woda podgrzej aby mieszanina była ciepła, nie gorąca. Suche
składniki przełóż do misy robota i na najmniejszych obrotach wymieszaj
wszystko. Teraz powoli wlewaj płynną mieszaninę i wyrabiaj ciasto na
średnich obrotach. jeśli ciasto będzie za suche dodaj lekko ciepłej wody,
jeśli za mokre dodaj mąkę. Ciasto wyrabiaj około 7 minut, jeśli
odchodzi od misy jest gotowe. Posyp całą kulę ciasta mąką, włóż z
powrotem do misy i przykryj ściereczką. Odstaw w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia. Jak podwoi swoja objętość jest gotowe.
Farsz:
kilka pomidorków cherry
ser żółty lub mozzarella
zielone pesto
fileciki anchois
Piekarnik nagrzej do 170o góra-dół bez termoobiegu.
Ciasto rozwałkuj na kilka prostokątów wielkości swojej formy do zapiekania. Najlepiej sprawdzi się tu keksówka. Możesz też rozwałkować na duży prostokąt i pokroić w prostokąty.
Każdy prostokąt z ciasta posmaruj pesto, ułóż po dwa fileciki, pokrojone na połówki pomidorki cherry, a na koniec posyp serem.
Keksówkę nasmaruj oliwą i lekko wysyp mąką. Prostokąty składak na pół i układaj w keksówce. Między jednym, a drugim kwadratem powtórz czynność z farszem. Tak aby każdy kawałek ciasta był smakowicie posmarowany pesto i resztą składników. Kiedy już masz gotową keksówkę, całość posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika. Piecz 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz