To moja propozycja na słodki obiad, bez wysiłku i dużego nakładu pracy.
300g maki pszennej
400 ml mleka
100 ml wody lekko gazowanej
50 g czekolady mlecznej
4 czubate łyżki kakao
2 łyżki oleju kokosowego
100 g cukru
2 jajka
W 50 ml mleka rozpuść czekoladę. W misie robota wymieszaj mąkę z cukrem, pozostałe mleko wymieszaj z jajami i dodaj do mieszaniny mąki z cukrem. Cały czas mieszając na wyższych obrotach dodaj rozpuszczony olej kokosowy, a następnie wodę. Kiedy masa będzie miała jednolitą konsystencję dodaj rozpuszczoną czekoladę w mleku i mieszaj dalej dodając porcjami kakao. masa ma być dokładnie wymieszana bez grudek - wtedy jest gotowa.
Na patelni smaż cieniutkie naleśniki i odkładaj na talerz - jeden po drugim. Jeśli masa naleśnikowa nie rozlewa się po patelni dodaj odrobinę mleka.
Nadzienie serowe:
400 g serka waniliowego President
250 g sera mascarpone
50 g cukru pudru
Powyższe składniki wymieszaj za pomocą rózgi na gładka masę.
Tak powstałą masą posmaruj przestudzone naleśniki. Podawaj na zimno. Udekoruj listkami mięty i jadalnymi kwiatami (dostaniesz je u lokalnych sprzedawców).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz