Pierś kurczaka gotowana w zalewie z octem balsamicznym jest bardzo soczysta i smaczna. Wystarczy 15 minut gotowania w zalewie i otrzymasz pyszna pierś, która idealnie komponuje się w sałatkach.
Jej wygląd przez gotowanie w marynacie odświeży każde danie, a co najważniejsze na pewno nie będzie wiało nudą. Tak jak w wyglądzie jak i w smaku.
3 piersi kurczaka
200 ml octu balsamicznego z Modeny
400 ml wody
garść tymianku w gałązkach
2 łyżeczki soli
2 szalotki
4-6 ziarenek pieprzu czarnego
Piersi umyj i oczyść z błon i tłuszczu. Delikatnie oderwij polędwiczki.
Wszystkie składniki zalewy umieść w rondlu, włóż oczyszczone piersi i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj piersi przez 15 minut. Po tym czasie zdejmij rondel z palnika i odstaw do całkowitego wystudzenia.
Trzymaj piersi w zalewie do 12 godzin po czym wyjmij i pokrój w plastry.
Podawaj z ulubionymi warzywami sałatkowymi.
Polecam z sałatą rzymską, żółtymi pomidorami, ogórkiem, rzodkiewką i kiełkami.
Bardzo dobrze komponuje się także z sosem czosnkowym.
Ś
wietnie sprawdza się na kolację lub lunch.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz