Kanapka jest prosta w wykonaniu. To tylko lub aż wolno gotowana wołowina, sos bbq (wersja Kansas Style), pieczywo i pomidorki koktajlowe. Tak smaczne, że chce się więcej. I czeka się na nią z niecierpliwością.
Nie używaj gotowych sosów, zrób pyszny domowy sos bbq. Moja inspiracją był sos z bloga jemwiecjestem. Zmieniłam nieco recepturę na swoją nutę. Niestety z powodu braku pewnych składników, ale nie umniejszyło to smakowi sosu.
Amerykański sos barbecue
2 łyżki oleju roślinnego
1 mała cebulka
2 ząbki czosnku
400 g pomidorów krojonych z puszki
1/3 szklanki wody
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki papryki wędzonej
szczypta sproszkowanej chili
1 łyżka słodkiej papryki
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka melasy z granatu
1 łyżka sproszkowanej kolendry
sól, pieprz
Cebulkę obierz i pokrój w średnią kostkę. Czosnek posiekaj.
Rozgrzej olej w rondelku, dodaj cebulę, czosnek i smaż na średnim gazie do momentu aż staną się lekko miękkie. Ten proces trwa około 3-4 minut.Następnie dodaj pomidory, wodę i zagotuj do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 5 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Następnie do sosu dodaj musztardę, ocet, paprykę wędzoną, paprykę słodką, kolendrę, brązowy cukier, miód i melasę. Pogrzej do wrzenia (na małym ogniu - uważaj bo sos lubi pryskać) i gotuj 10 minut. mieszaj od czasu do czasu aby sos się nie przypalił. W tym czasie sos zgęstnieje. Wyłącz go i odstaw, aż ostygnie. Zmiksuj go. Konsystencja ma być jak puree. Spróbuj sosu i jeśli trzeba dopraw sola i pieprzem.
500 g polędwicy cygańskiej
szklanka sosu bbq ( z przepisu powyżej)
Polędwicę umyj i osusz. Usuń wszelkie błony. Wołowinę pokrój na 5-6 plastrów. Każdy plaster wysmaruj sosem bbq i ułóż w wolnowarze. Nastaw na pozycję 2 (high cook) i 5 godzin gotowania.
Po tym czasie mięso przełóż na blachę wyłożonym papierem do pieczenia. Piekarnik ustaw na fukcję grilla i 200 stopni. Blachę z mięsem włóż do nagrzanego piekarnika na 10 minut. Po 5 minutach przełóż na drugą stronę.
Pieczywo posmaruj sosem bbq, który Ci pozostał z gotowania. Na sosie ułóz mix sałat. Mięso pokrój na plasterki i ułóż na kanapce, dopełnij pomidorkami pokrojonymi na pół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz