Ta sałatka to najbardziej popularna sałatka na świecie. Tak jak większość popularnych dań ma swoich zwolenników i przeciwników, a także wiele wersji.
Oryginalna receptura to sałata rzymska, parmezan i grzanki. Nie można zapominać o pysznym sosie na bazie żółtek. Sałatkę tą wymyślił Włoski kucharz Caesar Cardini, mający swoją restaurację w Meksyku. Nie mając wielu składników musiał na prędce zrobić jakieś danie i tak powstała ta sałatka. Można przypuszczać, że już w 1924 r idea zerowaste była rozpowszechniana.
Jednak najbardziej znana wersja to sałata rzymska, kurczak, grzanki, parmezan i sos. Pyszny gęsty sos aioli.
W mojej wersji tej sałatki obok kurczaka, sałaty rzymskiej, grzanek i aioli, wykorzystałam także fileciki anchoisa.
Ta sałatka to smaczna alternatywa na obiad lub kolację.
1 filet z kurczaka kukurydzianego
1 łyżka listków świeżego tymianku
2 żółtka
5 łyżek oliwy
7 łyżek oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka musztardy ostrej
sól morska
2 fileciki anchoisa
kilka liści sałaty rzymskiej
bagietka na grzanki
Filet kurczaka umyj i wytrzyj ręcznikiem papierowym. Odkrój polędwiczkę,a resztę fileta przekrój na trzy części na ukos. Włóż do miski kurczaka, dodaj 2 łyżki oleju rzepakowego, tymianek oraz sól.
Na patelni usmaż na rumiano kurczaka z obu stron.
W czasie smażenia kurczaka przygotuj sos aioli. Do miseczki dodaj żółtka, przetarty przez praskę czosnek i musztardę. Wymieszaj wszystko za pomocą rózgi aby składniki się połączyły. Następnie w trzech krokach wlej oliwę cały czas mieszając. Sos będzie robił się coraz bardziej gęsty. Tak samo postąp z olejem rzepakowym. Mieszaj aż składniki sie połączą, a sos będzie gęsty.
Można go trochę rozcieńczyć dodając maksymalnie 40 ml zimnej wody przegotowanej i ponownie mieszając do połączenia się składników.
Z bagietki zrób grzanki. Fajnym efektem jest jej krojenie na ukos.
Sałatę umyj i osusz. Fileciki anchoisa posiekaj.
Przygotuj miskę lub talerz w którym będziesz podawać sałatkę. Ułóż na nim sałatę, polej wstępnie sosem. Następnie ułóż kurczaka, dodaj anchoisa i znów polej sosem.
Podawaj z wcześniej zrobionymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz