Beef jerky to suszona wołowina. Idealna przekąska, która zabierzesz ze sobą w podróż. Do tego wykonać możesz ją w domowych warunkach. Ułatwieniem w przygotowaniu będzie suszarka spożywcza. Jednak i ten krok można zastąpić suszeniem w niskiej temperaturze w piekarniku. Choć ten proces trwa nieco dłużej, a suszenie w suszarce jest o wiele bardziej komfortowe i nie wymaga sprawdzania co jakiś czas.
By smak mięsa był intensywny trzeba je wcześniej zamarynować.
Moja suszona wołowina ma smak teriyaki. Uwielbiam to połączenie smaków!
Beef jerky przywędrowała do Nas ze Stanów Zjednoczonych i zdobyło popularność. Coraz więcej producentów docenia popyt na produkt i produkuje suszoną wołowinę. Głównie klasyczną w smaku. Swego czasu na piwnych eventach (beerweek) w Krakowie można było zakupić beef jerky o rozmaitych smakach m.in. honey&imbir, sweet asian chilii, mustard&honey, original i wiele innych. Teraz mamy większy wybór niż tylko producenci zagraniczni. Dziś w Polsce możemy kupić beef jerky od Sokołów czy Tarczyński.
Na 100 g suszonej wołowiny użyłam 167 g surowego mięsa.
Mięso jest idealnie wysuszone, a swój smak zawdzięcza długim moczeniu się w marynacie.
670 g chudej wołowiny
marynata teriyaki
150 ml sosu sojowego
2 czubate łyżki miodu
5-6 ząbków czosnku
czubata łyżeczka suszonego imbiru
Czosnek przeciśnij przez praskę i umieść w miseczce. Dodaj resztę składników i wymieszaj ze sobą dokładnie.
Wołowinę umyj i osusz. Pokrój na cienkie plastry. Im cieniej pokroisz tym krócej wołowina będzie się suszyć! Włóż wołowinę do miski i zalej marynatą. Teraz dokładnie ugniataj dłońmi aby marynata dotarła do każdego kawałka mięsa. Miskę zakryj folią spożywcza i włóż do lodówki na minimum 24 godziny.
Po tym czasie ułóż mięso na tackach od suszarki spożywczej*. Nastaw czas na 6 godzin suszenia. Ułóż tacki jedna na drugiej, przykryj pokrywą. I zostaw na ustawiony czas. Co godzinę zmieniaj tacki. Te z góry umieść na dole, a z dołu na górze. Po upływie 6 godzin, sprawdź czy mięso dokładnie się wysuszyło. jeśli nie zostaw jeszcze na godzinę. A jeśli je wysuszone poczekaj aż ostygnie z gorącego powietrza suszarki. Wtedy możesz mięso zdjąć z tacek i przełożyć do papierowych torebek lub słoików. Przechowuj w suchym miejscu.
W zależności od modelu swoje suszarki możesz ustawić tylko czas lub czas i temperaturę (65 stopni).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz