Ramen, miska szczęścia. Miska bulionu z dodatkami, jakie tylko sobie
wymarzysz. Odmian ramenu jest tak wiele, zwykle zależy to od dodatków i
przypraw.
Możesz zrobić ramen na bazie bulionu drobiowego czy drobiowo-wieprzowego lub na bazie samych warzyw. Różnice w sposobie gotowania wpłyną na smak ramenu. Ale nie ograniczaj się, eksperymentuj. Mój bazowy bulion jest drobiowo wieprzowy z warzywami, grzybami i
katsuobushi. Jest aromatyczny, a dzięki dodaniu pasty miso stał się miso
ramenem.
Tym razem podałam go z kremowym jajem. Żółtko jest idealnie zwarte, a w trakcie jedzenia kremowe i mięciutkie. Do tego algi wakame, musztardowe tofu, wołowina, pieczony grillowany pomidor, grillowana dymka oraz kiszona rzodkiew. No i kluski, pszenne białe kluski.
Bulion drobiowo-wieprzowy
4 litry wody
350 g boczku wieprzowego
1 korpus wraz ze skrzydełkami
6-8 g alg wakame
8 suszonych grzybów shitake
10 cm kawałek imbiru
4 łyżki płatków bonito /katsuobushi/
1 średnia cebula
1 średnia marchew
2 -3 liście kapusty białej lub pekińskiej
50 g selera
mała pietruszka (korzeń)
5 g ciemnej pasty miso
Warzywa umyj i obierz. Imbir obierz łyżeczką i pokrój w plasterki. Cebulę przekrój na pół i opal nad ogniem.
Do 5-6 litrowego garnka przełóż obrane warzywa, imbir, opaloną cebulę,
grzyby oraz wieprzowinę i drób. Zagotuj i usuń szumowinę. Wstępnie posól
dodając małą łyżeczkę. Dodaj płatki bonito i wodorosty. Gotuj bulion na
wolnym ogniu przez 3 do 5 godzin.
Po tym czasie przecedź bulion, mięso zachowaj.
Boczek pokrój w plastry i obsmaż z obu stron na rumiano. Kurczaka oskub, mięso zachowaj do ramenu.
Zagrzej 500 ml bulionu w małym garnku, przypraw ciemną pastą miso oraz
dla wzmocnienia smaku sosem sojowym. Próbuj przed dodaniem sosu, aby
znaleźć swój smak. Zamiast sosu sojowego możesz doprawić solą.
Ramen podawaj z ulubionym dodatkami. Zaopatrz się w pszenne kluski (kupisz je w sklepach z kuchnią świata lub na tygodniach azjatyckich w dyskontach spożywczych).
Dodatki
Musztardowe tofu
200 g tofu
2 łyżki musztardy sarepskiej lub delikatesowej
150 ml kwasu chlebowego 1000 lakes
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki golden syrup
2 łyżki sosu sojowego less salt
Wszystkie składniki marynaty należy dokładnie wymieszać. Tofu pokrój w plastry i układaj warstwami w głębszym prostokątnym naczyniu, zalej marynata i ułóż kolejna warstwę i znów zalej marynatą. Z kostki 200 g tofu powinno wyjść 10 plastrów do zamarynowania. Ja zawsze kroję od krótszego boku. Odstaw na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem wystarczy zgrillować z obu stron.
Kiszone rzodkiewki
Rzodkiewki umyj i osusz. Na dnie słoika włóż 3 ząbki czosnku, liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. W małym rondelku zagrzej wodę z solą. Na 500 ml wody wsyp 1 łyżkę soli morskiej. Do słoika dodaj umyte i osuszone rzodkiewki, po czym zalej przestudzoną zalewą. Zakręć słoik i odstaw na 3-5 dni.
Kremowe jajka
Cyrkulator ustaw na 68 stopni, kiedy osiągnie taką temperaturę ostrożnie włóż jajka i gotuj je 1,5 godziny. PO czym włóż do zimnej wody aby przestały się gotować. Przed podaniem gotuj je w tej samej temperaturze jeszcze 30 minut.
Uważaj przy obieraniu: białko jest półpłynne. Wystarczy obrać skorupkę tak aby jajko po delikatnym przechyleniu wypłynęło na talerz.
Wołowina gotowana sv
2x 100 g cygańskiej polędwicy wołowej
Cygańska polędwica jest mniejsza więc plastry idealnie nadają się jako dodatek do ramenu. Poporcjuj polędwice na kawałki 80-100 g i zawakuj po dwa plastry.
Ustaw cyrkulator na 68 stopni i gotuj 90 minut, po zakończeniu gotowania od razu przełóż do zimnej wody. Zatrzymasz w ten sposób proces gotowania. Przed podaniem zgrilluj na patelni po 2minuty z każdej strony. Pokrój w cienkie plastry.
Pieczony grillowany pomidor/dymka
Pomidora umyj, osusz i przekrój na pół. Tak samo postąp z dymką. Piekarnik ustaw na 200 stopni z funkcją grzania od góry i grillem. Włóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia pomidory i dymkę.
Dymkę wyjmij po 5 minutach, inaczej się spali. odłóż na talerz. Pomidora piecz 20-30 minut. Przed podaniem zgrilluj dymkę z każdej strony oraz pomidora z wierzchu delikatnie go przekładając na patelnię
Algi wakame
Suszone algi wystarczy zalać ciepłą woda na 10 minut przed podaniem. Po czym odsączyć z nadmiaru wody i ułożyć na talerzu.
Pszenne kluski - obowiązkowo!
Ugotuj zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. W azjatyckich delikatesach sprzedają już gotowe kluski, które wystarczy zalać gorącą wodą aby się zagrzały. Koszt takich klusek to około 3 zł!
W misce najpierw ułóż kluski, następnie dodatki, a na koniec dodaj bulion. I jest gotowy miso ramen z kremowym jajem. Inną wersję podania tego ramenu znajdziesz tutaj.
Większa porcja dla większego głodomora!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz