Klasyka włoskiej kuchni, zimna przystawka. Wręcz idealna na ciepłe, letnie dni. Ale także na lekka kolację. Zdrowa, lekkostrawna grzanka z pomidorami przyprawionymi czosnkiem i bazylią. Do tego sól i pieprz i jest gotowa przystawka.
Tej przystawki jest naprawdę wiele wersji. jedni przygotowują ją ze sparzonych pomidorów, lub lekko podduszonych warzyw. Nawet mowa o oliwie w farszu w niektórych przepisach. Mówi się ilu kucharzy tyle wersji danego dania.
Dla mnie bruschetta to sparzone, wydrążone pomidory doprawione świeżą bazylią, drobno posiekanym czosnkiem. Sól, pieprz do smaku.
Grzanki zrób z jasnego pieczywa. Najlepiej wyglądają i są podsuszone z opiekacza grillowego. Z jego braku grzanki zrobisz z powodzeniem na patelni lub w piekarniku.
Na 200 g pomidora użyj 10 g bazylii i posiekany drobno ząbek czosnku.
Pomidory natnij z obu stron (przy gnieździe nasiennym i od dołu), usuń gniazdo nasienne i sparz wrzątkiem. Kiedy skórka zacznie odchodzić, przełóż do miski z lodowatą wodą. Jak masz lód dołóż, pomoże szybciej schłodzić pomidory. Teraz możesz je obrać, przekrój na pół w poziomie i wyjmij pestki. Pomidory pokrój w średnią kostkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz