Strony

środa, 9 grudnia 2020

Satay z indyka z chrupiącymi surówkami

 Satay to malezyjsko indonezyjskie danie składające się plastrów lub kawałków mięsa tj. drobiu, jagnięciny, wołowiny czy ryb nadzianych na patyczki do szaszłyków i później grillowane.

Wcześniej jednak trzeba mięso zamarynować, im dłużej tym lepiej. Zwykle podaje się z sosem orzechowym. U mnie z pysznymi chrupiącymi surówkami warzywnymi i owocowymi.

 

6-7 szaszłyków

800 g piersi z indyka
2 łyżki czerwonej pasty curry
2 łyżki sosu sojowego
130 ml śmietanki kokosowej lub mleka kokosowego (tylko gęsta część)
1 czubata łyżka miodu
3 ząbki czosnku
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka oleju sezamowego

Pierś z indyka umyj, osusz i pokrój na plastry o 3-4 cm szerokości. Z pozostałych składników zrób marynatę, dodaj indyka i wymieszaj wszystko razem tak aby marynata pokryła całe mięso. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 4-6 godzin lub całą noc.

Po tym czasie nadziewaj paski indyka na patyczki do szaszłyków i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Piekarnik nastaw na 200o góra dół. Do nagrzanego wstaw blachę i piecz 15 minut, a później na patelnię grillową na minutkę z jednej i z drugiej strony. Oczywiście możesz grillować na patelni od razu, ale mięso szybciej się spali niż ugrilluje. Najlepszym wyjściem byłoby grillowanie na świeżym powietrzu.

Surówka z jabłka i mango

1/2 szt mango
1 średnie jabłko 
1 łyżka miodu
1/2 łyżki soku z cytryny
czarny sezam
 
Mango i jabłko pokrój w julienne (paseczki), miód wymieszaj z sokiem z cytryny i dodaj do owoców. Przed podaniem posyp czarnym sezamem.
 
Surówka z białej rzepy
 
1 biała rzepa
1 łyżka oleju sezamowego 

Rzepę umyj, obierz i pokrój na mandolinie na plastry. Posól i dodaj olej, wymieszaj dokładnie. 

Surówka z ogórków

1 szt ogórka wężowego
1/4 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka octu ryżowego
1 łyżeczka oleju rzepakowego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 łyżeczki soli

Ogórka umyj, obierz i pokrój na mandolinie w plasterki. Z pozostałych składników zrób sos i wymieszaj z ogórkiem. Podawaj od razu.

Satay z indyka podawaj z surówkami zrobionymi od razu, wtedy są świeże i chrupiące.

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/12/satay-z-indyka-z-chrupiacymi-surowkami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/12/satay-z-indyka-z-chrupiacymi-surowkami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/12/satay-z-indyka-z-chrupiacymi-surowkami.html

https://swiat-na-widelcu.blogspot.com/2020/12/satay-z-indyka-z-chrupiacymi-surowkami.html






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz