Drożdżowe kojarzy mi się z niedzielą u Babci. Zawsze po obiedzie czekało puszyste ciasto z kruszonką. Niestety zbyt szybko odeszła, a ja swoją technikę wyrabiania ciasta jak i jego wypiekania musiałam doskonalić sama. Dziś kiedy moim najlepszym przyjacielem w kuchni jest robot, połowę roboty odwala za mnie. Co kiedyś byłoby nie do pomyślenia. Dziś to bardzo dobry pomocnik i duże ułatwienie.
Wyrabianie ciasta w robocie niczemu nie przeszkadza, wbrew ogólnym mitom i wątpliwościom ciasto w metalowej misie wyrasta.
Moje ciasto na drożdżówki jest puszyste i ładnie wyrasta. Korzystam z suchych drożdży i mimo, że nie trzeba robić zaczynu - ja to robię. Taki mój mały trik.
Kruszonka:
50 g masła
50 g cukru
150 g mąki
Z podanych składników zrób kruszonkę. Masło rozpuść, dodaj cukier i mąkę, zagnieć palcami. Niech ma małe i większe grudki.
Wiśnie do drożdżówki:
Ciasto na 8-9 drożdżówek:
500 g maki pszennej typ 450
szklanka mleka
120 g masła
7 g suszonych drożdży
1/3 szklanki cukru
3 żółtka
szczypta soli
Masło rozpuść i ostaw do ostygnięcia. Weź drożdże i przesyp do miski,
dodaj łyżkę cukru oraz 1/4 szklanki ciepłego mleka. Wymieszaj. Dodaj 2 czubate łyżki mąki i ponownie wymieszaj, aż drożdże
się rozpuszczą i odstaw na 15 minut. W tym czasie podwoją swoją
objętość.
Do miski robota wsyp mąkę, dodaj sól i pozostały cukier.
Dokładnie wymieszaj. Ciepłe mleko wymieszaj z rozpuszczonym masłem i
żółtkami. Dodaj mokre składniki i zaczyn do mąki. Za pomocą haka
wyrabiaj ciasto drożdżowe. Jest gotowe gdy z łatwością odchodzi od
ścianek misy. Jeśli uważasz, ze jest zbyt lejące się dodaj mąki lub
ciepłego leka gdyby było za twarde.
Wyrobione ciasto przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godziny do wyrośnięcia.
Kiedy piekarnik jest nagrzany na wyrośnięte drożdżówki nakładaj po 2 łyżki wiśni w dołek drożdżówki i posyp obficie kruszonką.
Tak przygotowane drożdżówki wstaw do piekarnika i piecz 15 minut aż będzie pięknie złocisto brązowa. Sprawdź patyczkiem czy jest gotowe. Patyczek musi być suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz