Sezon na dynię w pełni, więc i czas na babeczki. Sprawdzą się na halloweenowe przyjęcie, tematyczne spotkanie ze znajomymi czy po prostu fajną imprezę.
Te babeczki to kumulacja jesiennych smaków, są dyniowe, są jabłkowe z korzennymi nutami. krem jest na bazie mascarpone, białej czekolady i śmietanki. Udekoruj jak lubisz, zamiast halloweenowych groszków wybierz te bardziej jesienne, na pewno będą wyglądać pięknie.
18 muffinek*
Jabłko umyj, obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
W misce wymieszaj puree z dyni, starte jabłka, jajka oraz roztopiony olej kokosowy.
W misie robota połącz ze sobą składniki suche, czyli mąkę, cukier,
proszek do pieczenia, sodę, sól oraz przyprawę do piernika. Teraz dodaj
składniki mokre i wymieszaj do połączenia się składników. Ja robię to w
robocie za pomocą końcówki do ciast ucieranych. Możesz to też zrobić
rózgą.
Piekarnik nastaw 170o góra dół.
Blachę do muffinek, wyłóż papilotkami i nakładaj ciasto łyżką do lodów (to jest bardzo pomocne).
Masę nakładaj do maksymalnej wysokości papilotki, po upieczeniu lekko opadną i będą w sam raz do dekoracji kremem.
Piecz 20-25 minut w zależności od wielkości. Sprawdź patyczkiem czy są
suche w środku, patyczek powinien być suchy po wyjęciu z muffinki.
*Muffinki - to podstawa babeczki. Babeczka, czyli cupcake jest wtedy, gdy dekoruje się ja kremem. Bez kremu to muffinka.
**Przyprawa do piernika- najlepiej zrób swoją, możesz skorzystać z mojego przepisu. Jest bardzo aromatyczna i znacznie lepsza od kupnych.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz