Pascha to tradycyjny deser, który szczególnie podaje się w święta Wielkiej Nocy. Przygotowuje się ją z mleka i masy śmietanowo-jajecznej, z której powstaje ser. To on jest podstawą paschy. Zwykle ma kształt ściętej piramidki (ma symbolizować grób Chrystusa), jak się powszechnie przyjęło kształt babki lub uformowana przez gazę i miskę półkulę. Pascha jest słodka, może zawierać bakalie, a dodatkowym dekoracyjnym elementem może być galaretka z owocami.
Polecam zrobienie własnego serka do paschy, nie ma porównania ze
sklepowym. Co ważne mleko nie może być UHT. Najlepiej jeśli macie dostęp
do mleka w woreczkach, ostatecznie też może to być mleko w butelkach.
Jeśli dodajemy bakalie to pamiętajmy aby:
- rodzynki wcześnie sparzyć,
- migdały wcześniej sparzyć i obrać,
- żurawina, orzechy laskowe i włoskie nie wymagają wcześniejszego parzenia.
Na ser:
2 litry mleka - nie UHT (mleko w woreczku lub butelce)
3 żółtka
400 g śmietany 18%
Śmietanę mieszamy dokładnie z żółtkami. Mleko wlewamy do garnka,
doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i wlewamy masę
śmietanowo-jajeczną. Na małym ogniu drewnianą łyżką mieszamy od czasu do
czasu obserwując jak się oddziela ser i powstaje żółtawa serwatka
(lekko przezroczysta). Kiedy już będzie miała taką barwę to oznacza, że
ser jest gotowy. Na pewno zauważycie pojawiające się grudki sera. Na
durszlaku układamy gazę złożoną potrójnie lub pieluchę tetrową (można
kupić za grosze w większych supermarketach). Na tak przygotowany
durszlak przelewamy powoli ser w wraz z serwatką. Można sobie pomóc
łyżką wazową. Teraz pozostaje poczekać aż serwatka odsiąknie, a ser
ostygnie. Po tym czasie możemy jeszcze raz odcisnąć ser z nadmiaru
serwatki ręcznie, ściskając końce gazy.
Na masę:
ser (z przepisu wyżej)
200 g masła 82 %
1/2 szklanki cukru pudru
biszkopty
bakalie (opcjonalnie)
Masło (w pokojowej temperaturze) ucieramy wraz z cukrem
pudrem do białości. Następnie dodajemy po łyżce ser, ucieramy aż się
skończy. Dodajemy bakalie i mieszamy, aż składniki się połączą.
Przygotowujemy formę, w której pascha będzie tężeć. Za formę posłużyć może szklana misa czy forma na babkę. Dno owinęłam folią spożywczą (zapobiegnie to
przyleganiu paschy do dna formy i ułatwi wyjęcie). Następnie całe dno
wyłożyłam biszkoptami. Jeśli są widoczne przerwy, można pokruszyć kilka
biszkoptów i załatać nimi dziury.
Na tak przygotowaną formę wykładam masę serową, lekko obstukując formą o
blat stołu aby się dostała do każdego zakamarka i była równo ułożona.
Na koniec wyrównuję powierzchnię paschy i przykrywam folią spożywczą.
Teraz wystarczy już tylko ją przełożyć do lodówki aby stężała.
Przed podaniem wyjmuje paschę z formy i dekoruję. Za garnisz może posłużyć wszystko co lubicie, u mnie fiołki w cukrze i bukszpan - związane ze świętami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz