Rzodkiew arbuzowa kusi wyglądem, a w smaku jest lekko ostra. Z kolorowych wyróżniamy arbuzową zieloną - zielona skórka i biały środek, czerwoną lub różową, klasyczna arbuzowa, przypominająca właśnie arbuza- zielona skórka, biało różowy środek. Najczęściej używana do dekoracji.
Jest to jedna z odmian rzodkwi daikon, warzywa korzeniowego, które
pochodzi z Chin i nosi tam nazwę Shinrimei (lub Xin Li Mei). W Stanach Zjednoczonych nosi
nazwę Red Meat lub rzodkiew Rooseheart. Jest soczysta, chrupiąca i lekko
słodka, ale z nutą ostrości. Jednak jest łagodniejsza w smaku niż
Nasza tradycyjna czerwona rzodkiewka, a do jest też znacznie większa. Ma dużo
witamin i minerałów, jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń, miedź,
sód, żelazo, witaminę A, witaminę C i witaminy z grupy B (witamina B1,
B2, B3 i B9).
Rzodkiew arbuzowa może być spożywana na surowo,
marynowana, kiszona, pieczona, a nawet dodawana do zup warzywnych. Pięknie wygląda pokrojona w plasterki i podawana jako dekoracja do kanapek, kolorowych misek Buddy, czy zup.
Proponuję wykorzystać ją w sałatce z łososiem i galaretką z Aperolem. Całość idealnie się prezentuje i uzupełnia smakowo. Spróbuj, naprawdę warto!
70 g łososia dzikiego wędzonego
100 g rzodkwi arbuzowej klasycznej lub różowej
6 łyżek octu jabłkowego
8 łyżek soku pomarańczowego
3 łyżki cukru trzcinowego
skórka z 1 pomarańczy
2 g agaru
50 ml Aperola
sól Maldon
Pomarańcze sparz, osusz i zetrzyj skórkę. Połącz wraz z octem, sokiem pomarańczowym i cukrem. Wszystko razem wymieszaj, aż cukier się rozpuści.
Rzodkiew pokrój w cienkie plastry, najlepiej sprawdzi się tu mandolina.
Plastry rzodkwi połącz z marynatą i odstaw na 30 minut.
Po tym czasie odsącz plastry rzodkwi, zachowując marynatę. W małym rondelku połącz marynatę wraz z Aperolem i zagotuj, dodaj agar i ponownie gotuj 2 minuty cały czas mieszając. Po tym czasie wylej galaretkę do naczynia, przykryj folią spożywcza w kontakcie i schowaj do lodówki aż stężeje. następnie zblenduj i gotowe.
W miseczce ułóż plastry marynowanej rzodkwi, łososia w formie kwiatka, a na środek wyłóż galaretkę z Aperolem. Udekoruj ulubionymi kwiatami jadalnymi. U mnie smagliczka i bratek.