Mam wiele zaległych przepisów, szczególnie tych robionych latem, jednym z nich jest własnie kurczak. Pyszny i soczysty w aromatycznym sosie. Nie musicie koniecznie używac kukurydzy w kolbach, ale dla kontrastu dania idealnie się wpasowała.
Polecam podawać z ryżem.
40 dag polędwiczek z kurczaka
1 kolba kukurydzy
papryka czerwona
1 marchewka
puszka pomidorów
ulubione zioła (świezy tymianek, majeranek)
czosnek w płatkach
skóra z limonki lub cytryny
sól, pieprz
Polędwiczki myjemy i wycieramy papierowym ręcznikiem. usuwamy nadmiar błonek i tłuszczu. W misce mieszamy polędwiczki z ziołami, skórka z limonki lub cytryny (drobno pokrojonej lub startej na tarce), płatkami czosnku oraz sola i pieprzem. Dokładnie mieszamy, ażeby wszystko ładnie pokryło mięso.
Tak zamarynowane polędwiczki zostawiamy na dwie godzinki w lodówce.
Po tym czasie w rondlu rozgrzewamy oliwę, ok. dwie łyżki i obsmażamy kurczaka z każdej strony. Kolbę kukurydzy kroimy na kawałki 3-4 centymetrowe i wrzucamy do rondla. Następnie dodajemy pomidory z puszki z całym płynem. Po czym do tej puszki nalewamy wody do połowy i wlewamy do rondla. Gotujemy ok 20 minut, po czym dodajemy pokrojona w kostkę paprykę i marchewkę w plastry. Na tym etapie możemy tez dodać suszony czosnek niedźwiedzi dla wzmocnienia aromatu sosu. Gotujemy jeszcze 10 minut i można podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz