Strony

środa, 12 marca 2014

Pasztet jaglany z pieczarkami i fasolą

Kiedy tylko zobaczyłam ten przepis u Olgi Smile wiedziałam, że muszę go wypróbować. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, tak już mam.
Pisze od razu, żeby było wiadomo operuje szklanka 400 ml. Z tego przepisu wyjdą dwa pasztety niezbyt wysokie.

3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
100-120 ml mąki ziemniaczanej
3 garście fasoli białej Piękny Jaś
6-7 pieczarek
2 małe cebulki
sól, pieprz
liść laurowy, ziele angielskie
olej/oliwa do smażenia

Fasolę moczymy dzień wcześniej, a potem gotujemy do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Ten etap możemy zastąpić fasola z puszki - wystarczy ja jedynie przepłukać.
Pieczarki kroimy w plastry i podsmażamy na oliwie, tak samo postępujemy z pokrojona w kostkę cebulką.
Kaszę mieszamy z wystudzoną fasolą, pieczarkami i cebulką. Dodajemy mąkę, sól i pieprz i znów mieszamy wszystko dokładnie.
Przekładamy do foremek i pieczemy ok 45 minut w 180 stopniach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz