Jakiś czas temu podawałam wam przepis na mega cytrynowy krem, zwany lemon curd'em. tak mnie zafascynował ten niebiański aromat, że postanowiłam go zatrzymać na dłużej w ciasteczkach. Sa bardzo proste w wykonaniu, ale i bardzo szybko znikają.
2 szkl mąki (400ml)
2 jajka
pół kostki masła lub margaryny
1 szkl cukru pudru
1 czubata łyżeczka sody
3 łyżki wody
2 czubate łyżki lemon curd
Mąkę łączymy z masłem, lemon curdem i jajkami poprzez siekanie nożem. Po czym dodajemy sodę, cukier puder i jeśli zachodzi taka potrzeba wodę. Jeśli cisto się nie skleja dodajemy więcej wody. Wyrobione ciasto odkładamy do lodówki na 2 godziny.
Po schłodzeniu cisto wałkujemy na 0,5 cm placek i wykrawamy krążki.
Pieczemy ok 13-15 min w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem.
wyglądają świetnie:)
OdpowiedzUsuń