1 kg twarogu do serników
200 g masła
250 g drobnego cukru do wypieków (osobiście mielę kryształ)
4 jajka, oddzielnie białka i żółtka
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat migdałowy
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie: rodzynki i orzechy włoskie
W misie miksera rozetrzeć miękkie masło z cukrem do otrzymania puszystej masy. Dodać żółtka, aromat i zmiksować. Po łyżce dodawać twaróg,
dalej miksując. Następnie dodać kaszę manną, proszek do pieczenia, mąkę
ziemniaczaną i dalej miksować. Dodać bakalie i
wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej.
Piec w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 25 cm,
przez około 50 minut w temperaturze 160°C. Należy wystudzić w wyłączonym i
lekko uchylonym piekarniku.
Idealnie smakuje z polewą czekoladową.
Polewa czekoladowa:
3-4 łyżki mleka
150 dag czekolady mlecznej
Czekoladę połamać i rozpuścić z mlekiem w rondlu mieszając łyżką lub rózgą. Odstawić na chwilę i polać wystudzony sernik.
Wystudzony i polany polewą sernik należy odstawić do lodówki na kilka godzin.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz