Wypróbowałam przy okazji mój nowy nabytek, a mianowicie super robota Boscha MUM54251 - jest genialny. Już robiłam koktajle, kroiłam warzywa w równą kostkę, a dziś drożdżówki.
Ciasto:
40dag mąki pszennej + do podsypania
1 jajko
2 dag drożdży
szklanka mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
łyżka cukru
Drożdże należy pokruszyć, wrzucić do miski zasypać cukrem i chwilkę odczekać, aż się połączą. Następnie zalać połową letniego mleka i dokładnie wymieszać.
Do miksera wsypać mąkę, wbić jajo dodać resztę mleka i zawartość miseczki z drożdżami. W razie potrzeby dodać letnią wodę lub mąkę.
Odłączyć mikser i uformować z ciasta kulę, obsypać mąka i przykryć ściereczką. Odstawić do wyrośnięcia na godzinę, po tym czasie znów zagnieść i odstawić do wyrośnięcia najlepiej na całą noc.
Masa serowa:
20-25 dag naturalnego słodkiego bundzu
1 żółtko
piana z 1 białka
pół szklanki cukru
łyżka cukru waniliowego
Bundz pokruszyć do misy, wsypać cukry oraz żółtko i utrzeć do połączenia się składników, pod koniec dodać ubite na pianę białko i wymieszać. Masa będzie lekko płynna z grudkami sera.
Przygotowanie drożdżówek:
Rano ciasto podzielić na 6 części i uformować okrągłe placki - wyłożyć je na blachę wyłożona papierem do pieczenia. W każdym placku zrobić w nich wgłębienia dnem szklanki.
Nałożyć po czubatej łyżce masy serowej we wgłębienie.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 15 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i uchylić do ostygnięcia drożdżówek.
Smacznego!
Maria czym mogę zastąpić bunc. U mnie tego (w Malborku) na bank nie będzie, a przepis na drożdżówki świetny.
OdpowiedzUsuńSerem białym twarogiem, jak go zastąpisz to może ci nie byc potrzebna piana z białek.
Usuń