Strony

wtorek, 3 czerwca 2014

Sernik na zimno z truskawkami

Sezon na truskawki w pełni i warto je wykorzystać w swoich daniach, a szczególnie deserach. Dzisiaj proponuję Wam sernik na zimno z truskawkami i galaretkę ze zmiksowanych truskawek. Niebo w gębie po prostu.
Czy wiecie, że truskawki mają najwięcej witaminy C i są dobre na wzmocnienie dziąseł? Oczywiście na dziąsła to tylko truskawki w całości.
Taki sernik dawno mi się marzył, a wyszedł mi naprawdę idealnie.

Spód ciasteczkowy:
25 dag ciasteczek domowych
50 gr masła

Ciasteczka pokruszyć i wrzucić do blendera, dodać masło pokrojone w małe kostki. Razem zblendować do powstania mokrej gęstej masy. Dla ułatwienia sobie pracy można wstrząsnąć blenderem (o ile robimy to w zamkniętym pojemniku).

Formę tortową wyłożyć powstałą masą ciasteczkową i dobrze docisnąć, włożyć do lodówki.

Ser na masę:
2 litry mleka z butelki lub woreczka (nie UHT)
duża śmietana 18%
3 żółtka
durszlak lub sito
gaza

Mleko należy pogrzać, a gdy będzie już powoli wrzać dodać żółtka zmieszane ze śmietaną. Teraz tylko trzeba mieszać od czasu do czasu drewniana łyżką. Po pewnym czasie będzie się wytrącał ser i serwatka. Gdy płyn przybierze żółty lecz przezroczysty kolor należy wyłączyć gaz.
Durszlak lub sito wyłożyć gazą (najlepiej podwójną) i powoli wylać zawartość garnka. Ser osadzi się na gazie. Odstawiamy tak na 2 godzinki do ostygnięcia i odsączenia.

Masa serowa:

ser (który został zrobiony z receptury wyżej)
200 g masła
szklanka cukru pudru
1/2 galaretki cytrynowej lub pomarańczowej
bakalie: rodzynki i płatki migdałów

Gdy już ser ostygł możemy wziąć się za masę do sernika.
Galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia.
Masło należy utrzeć z cukrem na gładką masę, po czym dodawać ser po łyżce i ucierać mikserem dalej.
Gdy galaretka jest ostudzona dodac połowę do masy i dokładnie wymieszać (pół zostawić).
Następnie dodać bakalie - ilość od upodobania.

Wyjąć z lodówki formę ze spodem ciasteczkowym i wyłożyć równomiernie masą serową, ponownie włożyć do lodówki.

Galaretka truskawkowa:
30 dag truskawek
cukier do smaku
kilka truskawek do dekoracji
pozostała galaretka

Truskawki zmiksować z cukrem tak, aby nie było grudek. Wymieszać z pozostałą galaretką.
Pozostałe truskawki przekroić na pół i ułozyć na masie serowej, a nastepnie zalać galaretką ze zmiksowanych truskawek.
Formę włożyć do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc aby wszystko dobrze zastygło.



Milion smaków truskawek

2 komentarze: