Ostatnio bardzo lubię eksperymentować z domowymi wypiekami chlebowymi. Tym razem upiekłam chlebek graham na mące pszennej oraz liściu jarmużu. Wyszło bardzo smacznie, więc zachęcam was do osobistych eksperymentów i nie wahajcie się pochwalić!
Przepis na dwa bochenki
500 g maki pszennej
200 g mąki żytniej razowej typ 2000
300-400 ml piwa ryżowego
szklanka mleka
2 g drożdży
łyżka cukru
łyżeczka soli
Zaczyn:
Drożdże należy pokruszyć do miseczki, zasypać cukrem i pozwolić im popracować. Gdy będą płynne należy je pomieszać i zalać 1/4 szklanki ciepłego mleka, dokładnie wymieszać i dodać czubata łyżkę mąki. Znów dokładnie wymieszać, najlepiej rózgą.
Odstawić aż podwoi swoją objętość.
W misie miksera zmieszać wszystkie suche składniki, dodać zaczyn i pozostałe mleko. Ustawić na mieszanie i powoli dolewać piwo, aż składniki ładnie się ze sobą połączą. całość ma mieć gęsta lecz lejąca się konsystencję. Odstawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny.
Foremki-keksówki smarujemy tłuszczem, a na dnie układamy liście jarmużu oraz przekładamy ciasto chlebowe do 3/4 wysokości foremki.
Piekarnik należy nagrzać na 170 stopni i piec chleb ok 75 minut do suchego patyczka.
Mmm, to mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń