Uwielbiam czosnek, a Wy? Jeśli tak, to spróbujcie tej zupy z lekką nutką curry i szynkowym chipsem. Jest rozgrzewająca i bardzo pyszna. Zamiast grzanek można zrobić lane kluski. Niektórzy robią taką zupę na bazie rozmoczonego chleba, ale moim zdaniem to już nie to samo. Bardzo lubię chrupiące grzanki w zupie.
12 dag szynki w plastrach
3-4 ząbki czosnku
pół cebuli
2 liście laurowe
3 łyżki oleju rzepakowego
żółta pasta curry
majeranek
1,5 l wody
domowa suszona jarzynka
sól do smaku
kromka pełnoziarnistego chleba
Chleb kroimy w większą kostkę i wrzucamy na rozgrzana patelnie bez tłuszczu. Podpiekamy chleb z każdej strony, po czym grzanki wrzucamy do miseczki. Na tej samej patelni dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i obsmażamy plasterek szynki z każdej strony. Skurczy się i zrumieni -w tedy zdejmujemy na ręcznik papierowy (by pozbawić go nadmiaru tłuszczu).
Pozostała szynkę kroimy w paseczki, cebulę w piórka, a czosnek w plasterki. Do garnka, w którym będziemy gotować zupę dodajemy 2 łyżki oleju rzepakowego i wrzucamy szynkę. Obsmażamy chwilkę z każdej strony. Po czym dodajemy cebulę, mieszamy, a następnie czosnek. Chwilkę razem mieszamy i wrzucamy łyżkę jarzynki. Zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy. Gotujemy około 15 minut. Na koniec dodajemy odrobinę pasty curry i majeranek oraz jeśli potrzeba to sól.
Podajemy z grzankami i chipsem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz