Ostatnio trochę kombinuje z wypiekami chleba. Szukam tego idealnego dla mnie, do którego będę wracać ze smakiem. Ten chleb upiekłam z dodatkami, a mianowicie suszone pomidory i pestki dyni. Jest to chleb zbity, trochę mokry mimo, że jest na drożdżach. No i przede wszystkim smaczny, prosty w przygotowaniu. Piekłam go z mixu mąk razowej, pszennej i kukurydzianej. Oczywiście można upiec tylko z pszennej i razowej. Wszystko zależy od Was.
250 g mąki pszennej razowej
300 g maki pszennej (typ 550)
100 g mąki kukurydzianej
40 g świeżych drożdży
łyżka cukru
1/2 szklanki mleka
letnia woda
łyżeczka soli
garść pestek dyni
kilka suszonych pomidorów
Na początek trzeba zrobić zaczyn, to dzięki niemu chleb pięknie wyrośnie. Drożdże zasypujemy cukrem, chwilę czekamy aż zaczną pracować i zrobią się płynne. Następnie dodajemy lekko ciepłe mleko i mieszamy. Do tego dodajemy kilka łyżek mąki, tak aby postał zaczyn o konsystencji gęstej śmietany. Ostawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż podwoi swoja objętość.
Do misy miksera dodajemy każdy rodzaj mąki, sól oraz wyrośnięty zaczyn. Następnie powoli dodajemy letnią wodę, tyle ile zabierze ciasto. Ciasto ma być zwięzłe, nie płynne. Ma tworzyć kulkę. W między czasie dodajemy pestki dyni oraz pokrojone w paski pomidory. Kiedy już ciasto osiągnie oczekiwaną konsystencję i będzie tworzyć kulę zakrywamy miskę ściereczką bawełniana lub folia spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośniecie na 2 godziny (u mnie rośnie pod kołdrą).
Formę na chleb smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką lub płatkami owsianymi. Ciasto przekładamy na stolnice , lekko podsypywując mąką i przekładamy do niej wyrośnięte ciasto. Znów odstawiamy do wyrośnięcia na 1-2h.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, góra-dół bez termoobiegu i pieczemy chleb przez 50 minut do suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz