Kasza jest ostatnio bardzo popularna, co więcej bardzo zdrowa. Warto
sobie przygotować posiłek z jej udziałem. Tak już się utarło, że kasza
jest dodatkiem do drugiego dania. Ale bardzo często jest tez
wykorzystywana do pasztetów, sałatek, zup, a nawet deserów. Do tych
ostatnich bardzo często wykorzystuję się kaszę jaglaną, która jest tak
wdzięczna, że można ją wykorzystywać na 100 sposobów.
Jednak dziś
skupię się na kaszy gryczanej, która głównie jest dodatkiem do potraw.
DO takich typowych znanych potraw gdzie wykorzystuję się kasze gryczaną
jest słynna nasza polska kaszanki. Na Lubelszczyźnie w niektóre
wiejskie święta przygotowuje się ciasto zwane kaszakiem. Są tez bliny
gryczane, a także robi się z niej mąkę. Jest tez doskonałym składnikiem
farszów, np. do gęsi.
Rozróżniamy dwa rodzaje kaszy gryczanej:
niepaloną (nieprażoną, jaśniejsze ziarna) oraz prażoną. Ta druga jest
mniej wartościowa, ponieważ w procesie podgrzewania gnie część witamin,
ale ma bardziej wyrazisty smak. Kasza niepalona szybciej się
rozgotowuje. Polecam wypróbować samemu.
Teraz czas na przepis.
Mięso
do tego dania najlepiej przygotować dzień wcześniej, dzięki czemu
będzie kruche i smaczniejsze. Zapeklowane będzie odpoczywało cała noc w
lodówce, aż przejdzie wszystkimi smakami.
200 g kaszy gryczanej prażonej (może być w torebkach)
300 g łopatki wieprzowej
2 suszone pomidory
garść suszonej żurawiny
1 cebula
pół pora
czosnek niedźwiedzi
majeranek
sól peklowa lub kamienna
pieprz
Mięso kroimy w kostkę, wrzucamy do miski i dodajemy przyprawy. Zakrywamy folia spożywczą i odkładamy do lodówki na całą noc.
Kolejnego
dnia mięso podsmażymy na oleju aż zmieni barwę. Aby się nie przypaliło
można dodać odrobinę wody. Smażymy około 10 minut, pod koniec dodajemy
pokrojoną cebulę oraz pora. Zestawiamy z ognia i przygotowujemy kaszę.
Czas gotowania skracamy o 2 minuty niż jest napisane na opakowaniu.
W
między czasie przygotowujemy formę do zapiekania. Smarujemy ją
tłuszczem, wykładamy ugotowaną jeszcze ciepłą kaszę, dodajemy podsmażone
mięso oraz suszoną żurawinę i pokrojone w paski pomidory. Można wymieszać składniki.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, wkładamy formę z daniem i zapiekamy około 30 minut do zrumienienia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz