Na pewno zauważyliście, że uwielbiam robić serniki. Co chwilę wpada do głowy jakiś pomysł, a czasem nawet to internet inspiruje pomysłami. Tak, też było w tym przypadku. Zauważyłam go w jednym z popularnych blogów, zaciekawił mnie pomysł z czego jest zrobiony. Zainspirowałam się i zrobiłam swoją wersję.
Do przygotowania tego sernika wykorzystałam wysoką 20 cm tortownicę, z wyjmowanym spodem.
2 galaretki cytrynowe
200 g twarogu półtłustego
150 g herbatników
100 g masła
3 łyżki syropu z limonek
400 g truskawek
2 łyżki żelatyny
50 ml gorącej wody
inne owoce do dekoracji
Herbatniki kruszymy, przekładamy do blendera i miksujemy. Na koniec jak już wszystkie herbatniki zostaną zmiksowane i nie będzie nawet małych kawałków dodajemy masło. Masa herbatnikowa ma mieć konsystencje "mokrego piachu".
Przygotowujemy tortownicę wykładając dno papierem do pieczenia i wkładając do obręczy. Jeśli mamy tortownicę bez wyjmowanego spodu, docinamy odpowiednio papier do wielkości tortownicy.
Na spód tortownicy wykładamy masę herbatnikową i dobrze ubijamy tworząc spód sernika. Całość wkładamy do lodówki aby dobrze się schłodziła. Wystarczy godzina.
Galaretki zalewamy 500 ml gorącej wody i dobrze mieszamy aby się rozpuściły. Odstawiamy do ostygnięcia.
Twaróg mielimy w blenderze na gładka jednolita masę i przekładamy do miseczki.
Ostudzone, lekko płynne galaretki przekładamy do robota kuchennego i miksujemy aż zmienią kolor na mlecznożółty.Po czym dodajemy twaróg i dalej miksujemy około 2 minut, az składniki dobrze się połączą.
Truskawki myjemy, odkładamy kilkanaście sztuk do dekoracji i do środka sernika. Resztę miksujemy na gładka masę, a na koniec dodajemy syrop z limonek. W 50 ml gorącej wody rozpuszczamy żelatynę i szybko mieszamy aby się rozpuściła (można pogrzać w mikrofali). Tak rozpuszczoną żelatynę dodajemy do zmiksowanych truskawek i dokładnie mieszamy.
Wyjmujemy tortownice z lodówki i wylewamy 2 cm warstwę galaretkową na spód. Na niej układamy całe truskawki (zostawiając kilka do dekoracji), wstawiamy do lodówki do stężenia. trwa to około 15 minut. Po czym wyjmujemy i zalewamy pozostałą galeretkową masą. Znów wstawiamy do lodówki do stężenia. Po czym wyjmujemy i wlewamy galaretkę truskawkową. Ponownie (już ostatni raz) wkładamy całość do lodówki aby stężało.
Podajemy udekorowany owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz