środa, 8 października 2014

Limonki w syropie cukrowym

Miałam na zbyciu kilka limonek i tak sobie pomyślałam o nich by mieć je pod ręką to trzeba je jakoś zakonserwować. I tak mi wpadł do głowy pomysł karmelizowanych limonek, a potem limonek w syropie. Do tego jeszcze w między czasie zrobiłam pyszna słodziutka konfiturę z dyni! Ale o niej innym razem :)
Tak samo można zrobić cytryny lub pomarańcze, polecam gorąco!

3-4 limonki
1,5 szklanki cukru
1 szklanka wody

Limonki dokładnie myjemy pod gorąca wodą, można je wyszorować jeśli są woskowane. Następnie należy je pokroić w plasterki.
W rondelku rozpuszczamy cukier we wodzie i zagotowujemy. Płyn ma być przezroczysty. Wkładamy do niego plasterki limonek i gotujemy około 30 minut. Po tym czasie płyn będzie bardziej gęsty i nabierze brązowego koloru.
Limonki przekładamy do słoika i zalewamy gorącym syropem.