Kiedy macie dość klasycznej pizzy spróbujcie zrobić bułeczki. Ich nadzienie zależy tylko od tego co lubicie. Jedynym stałym składnikiem jest ser. Może to być mozzarella czy ser żółty , który ładnie się roztapia. Posypać można ulubionymi ziołami albo ziarnami. Co tylko Wam przyjdzie do głowy. Do tych bułeczek możecie wykorzystać mięso z niedzielnego rosołu, a dla ostrości dodac pokrojoną papryczkę pepperoni.
A jeśli Was jeszcze nie przekonałam, może odrywana pizza skradnie wasze serca i podsyci pragnienie poznania nowych potraw.
300 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży
3/4 szklanki ciepłego mleka
łyżka soli morskiej
łyżka cukru
Z drożdży, cukru i połowy mleka zrobić zaczyn. Drożdże należy zasypać
cukrem, odczekać chwilę aż wejdą w reakcję z drożdżami, które staną się
płynne. Dodać ciepłe mleko i wymieszać wszystko do połączenia się
składników, następnie dodać kilka łyżek mąki do uzyskania gęstej
jednolitej konsystencji. odstawić na 15 minut aż zaczyn podwoi swoja
objętość.
Do misy miksera należy wsypać mąkę, dodać sól, pozostałe ciepłe mleko
oraz wyrośnięty zaczyn. Wyrabiać mikserem do połączenia się ciasta, aż
do chwili gdy będzie przypominać kulę. A ciasto będzie schodzić z haka
miksera. W razie potrzeby podsypywać mąką. Pozostawić ciasto na 60 minut
do wyrośnięcia.
300 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 cebula biała
100 g mozzarelli
łyżka majeranku, czosnku niedźwiedziego
pieprz
sól morska
czarnuszka do posypania
Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju, zbieramy cebulkę i odkładamy do miseczki. Na tym samym tłuszczy przesmażamy mięso mielone ze wszystkimi przyprawami i ziołami. Smażymy do chwili aż będzie miękkie i zmieni kolor. Przekładamy do miski i studzimy, następnie dodajemy mozzarelle pokrojoną w niewielką kostkę oraz wcześniej obsmażoną cebulkę. Wszystko wymieszać do połączenia się składników.
Wyrośnięte ciasto lekko wyrobić na stolnicy i podzielić na 9 kawałków. Każdy wyrobić w rekach i spłaszczyć w cieniutki okrągły placek. W środek nałożyć farszu i zakleić formując kulkę. Tak zrobione kulki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub innej blaszanej formie. Kulki ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać czarnuszką.
Piekarnik nastawić na 170 stopni góra-dół i piec 15-20 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz