Przepisów na szarlotkę znajdziecie
bez liku. Założę się, że każda gospodyni ma kilka w zanadrzu.
Jednak czasem warto połączyć klasyczny przepis z nieco
nowocześniejszą dekoracją np. w stylu amerykańskiego apple pie.
Na pewno spotka się z zachwytem domowników, dalszej rodziny czy
znajomych. Możecie wycinać różne kształty w cieście, zostawić
tylko wycięte otwory lub dołożyć już wycięte na płat ciasta.
Na mojej szarlotce jest świąteczny
motyw gwiazdki. Wycięte elementy 'przykleiłam' za pomocą mleka do
płatu ciasta już wcześniej nałożonego na jabłka.
1 kg jabłek
łyżeczka cynamonu
1/4 szklanki cukru
garść płatków jaglanych
Jabłka należy obrać ze skórki i
usunąć gniazda nasienne. Po czym pokroić w cienkie plasterki. Tak
przygotowane jabłka wrzucamy do garnka i dodajemy cukier oraz
cynamon. Dusimy przez chwilę aż zmiękną mieszając od czasu do
czasu aby wymieszały się wszystko dokładnie wymieszało.
Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.
300 g mąki pszennej
200 g masła lub margaryny
2 jajka
3/4 szklanki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowy
Masło wraz z jajkami i cukrem
miksujemy na gładką masę za pomocą robota (końcówka do ciasta
ucieranego) lub miksera. Zmieniamy końcówkę na hak i dodajemy
mąkę. Ciasto wyrabiamy do chwili aż wszystkie składniki połącza
się ze sobą. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki.
Na stolnicę wysypujemy trochę mąki
wyjmujemy z misy robota ciasto i je zagniatamy chwilę.
Piekarnik nastawiamy na 170 stopni góra
Dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3), każdą wałkujemy na cienki
placek. Większą część wykładamy na przygotowaną i wyłożoną
papierem formę do pieczenia. Ugniatamy tak aby powstały boki do 3/4
wysokości formy. Po czym nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto
wysypujemy płatki jaglane – wchłoną one nadmiar soku spod
jabłek. Na nie wykładamy obsmażone jabłka.
Z mniejszej rozwałkowanej części
ciasta wykrawamy płat wielkości naszej formy, którym przykryjemy
szarlotkę. W nim możemy wykroić różne kształty, tak jak u mnie
gwiazdki. Takim płatem przykrywamy ciasto. Jeśli chcemy użyć
wykrojonych elementów, smarujemy je mlekiem od spodu i układamy na
górze ciasta. Można posmarować delikatnie całość mlekiem i
posypać gruboziarnistym cukrem.
Ciasto pieczemy 40 45 minut aż się
zrumieni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz