W takie upały nie mamy ochoty na jedzenie. Długie oczekiwanie na potrawy, a tym bardziej długie przygotowania.
Latem przygotowuje sobie zapasy na zimę. Owoce mrożę, czasem miksuję i musy zamrażam. Potem mam jak znalazł gotowe bazy do różnych dań, ciast i deserów. Takie musy owocowe są także najlepszą bazą koktajli, smoothie i chłodników.
Oczywiście latem najlepiej korzystać z sezonowych dobrodziejstw natury. I przygotowywać wszystko na bieżąco, korzystać ze świeżych owoców i warzyw.
Jogurt jagodowy:
2 łyżki musu jagodowego
400 ml zimnego jogurtu naturalnego
opcjonalnie: 1 łyżka miodu z mniszka
Wszystkie składniki miksujemy w blenderze stojącym, aż osiągnie gładka jednolitą konsystencję. Przelewamy do szklanek i wstawiamy do lodówki.
Tosty francuskie:
2 kromki żytniego pieczywa
1 jajko
kropelki gorzkiej czekolady
Jajko należy rozkłócić rózgą, patelnię rozgrzać z olejem. Kromki pieczywa maczam w rozkłóconym jajku i obsmażam z dwóch stron na patelni na złoto. Przekładam grzanki na talerz i posypuje kropelkami czekoladowymi. Podaję ze schłodzonym jogurtem.
Prawda, że szybko i prosto? Ale też nie nudnie, a do tego smacznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz