Przed Nami Światowy Dzień Makaronu 25 października, więc warto uczcić go smacznie.
Z ciekawostek warto wspomnieć, że najstarszy makaron odnaleziono w Chinach, miał cztery tysiące lat i ok. 20 cali długości. Niemniej jednak o istnieniu makaronu wiadomo też było we Włoszech w XII wieku, kiedy to udokumentowano jego istnienie jako suszonego makaronu.
Na słodką wersje tego Święta proponuję połączenie czekolady, wanilii i słodko-kwaśnych owoców. A do tego ziołowa nuta. I to wszystko na jednym talerzu, szaleństwo prawda?
W trakcie przygotowywania tego dania będzie pachnieć słodko w całej kuchni!
120 g makaronu Lubella mini świderki czekoladowe na osobę
maliny
borówki
szałwia
Sos waniliowy:
3 żółtka
40 g drobnego cukru białego
150 ml mleka 3,2%
100 ml słodkiej kremowej śmietanki 30%
1 laska wanilii
opcjonalnie: kilka listków świeżej szałwii
Żółtka wraz z cukrem należy ubić do białości, masa ma być gęsta, a cukier nie wyczuwalny pod palcem.
Mleko
i śmietankę przelewamy do rondla o grubym dnie. Laskę wanilii należy
przekroić na pół i nożykiem pozbyć się ziarenek, które wrzucamy do
rondelka z płynnymi składnikami. Dokładamy też wydrążoną laskę wanilii.
Całość należy zagotować, wyłączyć gaz oraz wyjąc laskę wanilii..
Cały czas ubijając żółtka cieniutkim strumieniem wlewamy masę mleczną.
Gdy już wszystko będzie połączone razem, masę z powrotem trzeba wlać do rondla i na małym ogniu podgrzać.
Sos
z czasem będzie gęstniał coraz bardziej, więc trzeba zwrócić uwagę aby
jajka się nie ścięły i aby od spodu nie zrobiła się jajecznica. Pod
koniec dodajemy pokrojone listki szałwii.
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu. Podajemy jeszcze gorący polany sosem z owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz