Na pewno zostaje Ci czasem chleb, którego nie jesteś w stanie przejeść albo zapomniałeś i kupiłeś drugi. Co wtedy? Chleba się nie wyrzuca! koniecznie go przerób. Jest tyle możliwości. Jedną z nich są grzanki. Możesz im nadać dowolny smak, to już zależy od Ciebie.
Ja bardzo lubię grzanki ziołowe z czosnkiem. Idealnie nadają się do kremowych zup albo sałatek.
Inną propozycja na wykorzystanie czerstwiejącego chleba jest zupa chlebowa albo chleb zapiekany z serem i szczypiorkiem.
czerstwy chleb
łyżka suszonego tymianku
łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego*
odrobina soli
olej rzepakowy
Chleb pokrój w pożądaną kostkę. Jeśli chcesz możesz odkroić skórkę. Na blasze wyłóż papier do pieczenia, na niego przełóż chleb. Obsyp przyprawami i polej olejem (wystarcza 2-3 łyżki). Wymieszaj rekami tak aby kostki chleba połączyły się z przyprawami.
*Zamiast czosnku niedźwiedziego możesz użyć czosnku granulowanego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz