Strony

wtorek, 21 listopada 2017

Słodkie gofry belgijskie pieczone

Gofry to jedna z potraw, a właściwie deserów z mojego dzieciństwa. Pamiętam jak je wcinałam z cukrem pudrem, a uwielbiałam z bitą śmietaną. W dorosłym już życiu przyszedł czas na inne smaki, a gofry gościły już rzadziej na Naszym stole. Można było sobie na to pozwolić przy okazji jakiegoś festynu czy wypadu na miasto. Sprzedawane były w małych kawiarenkach, gdzie na wystawach uginały się od fury świeżych owoców. Dzisiaj zastępują je owoce w żelu, co moim zdaniem jest zupełną pomyłką!
Gofry pieczone w piekarniku różnią się nieco od tradycyjnych gofrów, jednak nie ustępują im smakiem. Z wierzchu chrupiące, a w środku puszyste. Po prostu pyszne!
Dodatek wybierz sam!
Polecam z dodatkiem jabłek duszonych z cukrem!

7 gofrów

200 ml mleka
120 g mąki krupczatki
50 g masła
2 jajka roz. L
4 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

W misie robota utrzyj jaja z cukrem na puszystą masę. Powoli dolewaj mleko, a następnie rozpuszczone masło. Mąkę przesiej, dodaj do niej proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Teraz po trochu dodaj mąkę z proszkiem do masy jajecznej. Cały czas mieszając aż wszystkie składniki się dokładnie połączą.
Przelej ciasto do silikonowej formy na gofry.
Używam formy z Tescomy na 6 małych gofrów.
Piekarnik nastaw na 180o i piecz gofry 15 minut. Wyjmij z formy, odwróć gofry kratką do góry i piecz dalej 5 minut w 200o.

Jabłka duszone z cukrem:

3 jabłka
2 łyżki cukru
2 łyżki wody

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, a następnie drobno pokrój. Włóż do rondelka, zasyp cukrem i dodaj wodę. Duś aż jabłka się rozpadną, ale będzie czuć jeszcze małe cząstki owoców.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz