Strony

środa, 17 stycznia 2018

Wytrawne ślimaki na karnawał

Mam dziś dla Was pyszną przystawkę, idealna na karnawał. Taki finger food, jak to się dziś mówi. Są to wytrawne ślimaki, pala nieco w gardło, ale są przepyszne i bardzo proste w wykonaniu.

Ślimaki wytrawne

300 g mąki pszennej
2 jajka
5 g drożdży suchych
ciepłe mleko wymieszane z wodą (niecała szklanka) 1:2
1 łyżeczka soli

Z podanych składników zagnieć ciasto drożdżowe, od razu rozwałkowuj na prostokąt. Można podsypywać mąką w czasie wałkowania.
Jeśli ciasto będzie za rzadkie w czasie wyrabiania dodaj trochę mąki.

Farsz:
kilka liści kapusty pekińskiej
1 pomidor
salami il. wg uznania
3-5 plasterków salami picante (spianata)
mała cebulka
4 ząbki czosnku
1/2 pora
1/2 cukini
1 łyżka oleju

Cebulkę pokrój w kosteczkę i zeszklij na rozgrzanym oleju, dodaj czosnek pokrojony w plasterki. Teraz czas na pora pokrojonego w pół plasterki oraz drobno pokrojoną cukinię oraz pomidora pokrojonego w kostkę.
Następnie dodaj pokrojone w paski oba rodzaje salami. Ogórki pokrój w drobną kosteczkę i dodaj do farszu, dopraw do smaku pieprzem.
Nie sól, składniki są już wystarczająco słone. Ostudź i posmaruj płat ciasta. Zwiń od najdłuższego boku w roladę i pokrój co 3 cm.
 Na blasze wyłóż papier do pieczenia i poukładaj ślimaki, posyp twardym serem typu parmezan, grana padano.
Piekarnik nastaw na 170o  góra dól i piecz maksymalnie 15 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz