To już lada moment, jeszcze chwileczkę i będą święta. Co prawda to tylko 3 dni, jednak przygotowanie ich sprawia większą frajdę. Uwielbiam po prostu stać przy garach - to mnie odpręża, a pomysły same wpadają do głowy. Szkoda tylko, że doba taka krótka.
Tym razem chce Wam pokazać jak można szybko zrobić mazurek na Święta. To naprawdę nic trudnego. Podstawa jest kruche ciasto, a nadzienie to już indywidualna sprawa. Ja lubię smak słodko-gorzki z wyczuwalną nutą kwaskowatości. Idealnie się harmonizują.
Podstawa - ciasto kruche:
200 g mąki pszennej
100 g masła
łyżka smietany
2 jajka
70 g cukru
Wszystkie składniki razem wymieszaj, najlepiej siekając nożem. Po czym zagnieć aby ciasto było gładkie i nie miało grudek z masła. Ciasto rozwałkuj na pożądany kształt mazurka, z pozostałości ciasta zrób wałeczek lub cienki warkocz. Brzegi ciasta posmaruj białkiem i ułóż wałeczek na około kształtu mazurka. Ciasto nakłuj widelcem i piecz w nagrzanym piekarniku do 170o góra-dół 10-20 min aż będzie lekko brązowe. Wyjmij i ostudź.
Mazurek kajmakowo - malinowy
konfitura malinowa
masa kajmakowa
Ciasto posmaruj konfiturą, a na nią nanieść delikatnie masę kajmakową - rozsmaruj po całości. Udekoruj według uznania.
Mazurek kajmakowo - czekoladowy
masa kajmakowa
czekolada gorzka min. 64%
Upieczony spód ciasta posmaruj masa kajmakową. Włóż do lodówki na min. 30 minut. Czekolade rozpuść w mikrofali lub na parze wodnej i rozsmaruj delikatnie na masie kajmakowe. Udekoruj według uznania.
Mazurek wiśniowo-kajmakowo-czekoladowy
konfitura wiśniowa
masa kajmakowa
czekolada gorzka min. 64%
Upieczony
spód ciasta posmaruj konfiturą.
Czekoladę rozpuść w mikrofali lub na parze wodnej i rozsmaruj delikatnie
na konfiturze wiśniowej. Włóż do lodówki na minimum 10 minut. Po tym czasie wyjmij mazurek i rozsmaruj masę kajmakową. Udekoruj według uznania.
Możesz tez zrobić wersję mini do koszyczka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz