Tiramisu to słodki włoski deser, który można przygotować również w wersji wegańskiej. Jeśli dotąd nie próbowaliście, to żałujcie. Wyszedł zaskakująco smaczny, o posmaku orzechowym. Oryginalne tiramisu można modyfikować na wiele sposobów. Podobno wersja z matchą jest przepyszna!
Krem tiramisu:
200 g naturalnego tofu
150 ml mleka roślinnego
50 ml oleju kokosowego
150 ml cukru pudru
50 ml ksylitolu
1 łyżka ekstraktu z wanilii
sok wyciśnięty z 1-2 cytryn
Wszystkie składniki włóż do blendera kielichowego i miksuj, zaczynając od małych obrotów coraz to je zwiększając. Sok z cytryny dolewaj stopniowo, próbując krem aby nie był za kwaśny. Smak trzeba wypośrodkować. Miksuj około 3-5 minut aż do uzyskania gładkiej konsystencji kremu.
Poncz do biszkoptów:
100 ml wrzątku
100 ml nalewki żurawinowej
2 łyżki mocnej kawy mielonej (lavazza)
Kawę zalej wrzątkiem, poczekaj aż się zaparzy. Przestudź i odcedź z fusów. Dolej nalewkę i wymieszaj.
Dodatkowo:
truskawki
kakao (jeśli lubisz)
biszkopty okrągłe
bezy
Biszkopty maczaj w ponczu i ułóż warstwę w naczyniu, w którym będziesz przygotowywać tiramisu. Możesz je połamać aby wypełnić przestrzeń pomiędzy biszkoptami. Na warstwę biszkoptów nałóż warstwę kremu, następnie biszkopty i znów krem. Schłódź co najmniej 2 godziny. Można jeść na drugi dzień. Udekoruj jak lubisz przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz